nieuws

Bouwdirecteur na fatale zaterdag: ‘Tijdsdruk speelde hier geen rol’

bouwbreed Premium 10644

Bouwdirecteur na fatale zaterdag: ‘Tijdsdruk speelde hier geen rol’
Foto: ANP

Verdriet, frustratie en onmacht overheersen bij Helmich Heutink, directeur van de hoofdaannemer van het bouwproject in Amsterdam waar afgelopen zaterdag een 19-jarige bouwvakker om het leven kwam. Naar de oorzaak kan hij zes dagen later nog slechts gissen. “De muur die instortte, stond er al geruime tijd.”

Tragisch. Bovenal roept het dodelijk bouwdrama van afgelopen zaterdag vragen op. Wat deed de 19-jarige bouwvakker daar alleen op de bouwplaats in Amsterdam? Was er geen supervisor in de buurt? Hoe kon de muur, waaronder de jongen werd gevonden, omvallen?

Ook Helmich Heutink, directeur van hoofdaannemer Heutink Bouwgroep, tast in het duister. “Dit is een frustrerend ongeval”, zegt hij.

De bouwvakker werd zaterdagavond rond de klok van elf ’s avonds gevonden. Een ooggetuige verklaarde kort daarna tegenover AT5 dat de lichten van de verlaten shovel al uren brandden.

Heutink heeft dat ook zo begrepen. Hij benadrukt dat het slachtoffer geen medewerker is van zijn bedrijf. “Hij werkte voor een van onze onderaannemers.”

De naam van dat bedrijf wil hij niet kwijt. “Dat hebben we zo afgesproken.”

‘De muur stond er geruime tijd’

De bouwdirecteur kan weinig over de toedracht zeggen. Ook hij loopt rond met tal van vragen. Zo vraagt hij zich af of de bouwvakker inderdaad alleen was. En waarom had hij de shovel verlaten?

Hoe de muur van ongeveer drie meter hoog het kon begeven, snapt hij ook niet. Was het de wind? Reed de jongen er met de shovel tegenaan? Hij durft het niet te zeggen. “Maar die muur stond er al geruime tijd.”

Waarom de bouwvakker op zaterdag (en mogelijk zelfs alleen) aan het werk was, zegt Heutink niet te weten.

Geen bouwstop

“Maar van tijdsdruk is op het project geen sprake. Op zaterdag werken, was volgens mij ook niet nodig. Ze zeggen weleens: het is een gekkenhuis in de bouw nu. Maar dat heeft geen enkele relatie met dit ongeval.”

Dat maakt het allemaal extra frustrerend, vindt hij. “Er is ook geen bouwstop opgelegd of iets dergelijks.”

Bovenal wil hij kwijt: “Dit ongeval raakt ons allemaal. Mijn gedachten gaan nu uit naar de familie en nabestaanden.”

De Inspectie van SZW onderzoekt het ongeval.

Reageer op dit artikel