nieuws

Zelfstandigen bouw gaat in hoger beroep tegen verplicht schilderspensioen

bouwbreed 606

Zelfstandigen bouw gaat in hoger beroep tegen verplicht schilderspensioen

Zelfstandigen Bouw (ZBo) tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank dat zelfstandige schilders verplicht pensioen moeten opbouwen bij het pensioenfonds BPF Schilders. Dat heeft de belangenbehartiger bekendgemaakt.

ZBo wil dat zzp-schilders net als alle andere zzp’ers zelf mogen bepalen of en hoe zij pensioen opbouwen. Het  had de rechter daarom gevraagd een einde te maken aan de verplichte deelname. De rechter wees dat verzoek eind januari echter af.

“Wij vinden dat de rechter ten onrechte de conclusie heeft getrokken dat de verplichte deelname de concurrentie niet of nauwelijks beperkt”, laat ZBo-voorzitter Charles Verhoef weten. “Sterker nog: BPF beoogt het zzp’ers juist door middel van de verplichting moeilijker te maken te concurreren met mkb-schildersbedrijven. Daar heeft de rechter geen oog voor gehad.”

Verhoef vindt ook dat de rechter te veel waarde heeft gehecht aan het argument van BPF dat het uit sociale overwegingen zzp’ers verplicht deel te nemen aan het fonds. “Sociaal voor wie, vraag ik me af. De meeste zzp-schilders willen af van de verplichting. Zij willen en kunnen heel goed zelf voor hun pensioen zorgen. Voor een goed pensioen. BPF schermt er wel mee dat het zo’n hoog rendement haalt, maar een zzp-schilder moet minstens 80 worden om alleen al de premie die hij heeft betaald, terug te krijgen.”

Reageer op dit artikel