nieuws

Opnieuw miljoenen extra nodig voor theater De Viking: Hegeman zet project tijdelijk on hold

bouwbreed Premium 1647

Opnieuw miljoenen extra nodig voor theater De Viking: Hegeman zet project tijdelijk on hold

Voor de bouw van Theater De Viking in Deventer zijn opnieuw miljoenen euro’s extra nodig. Al eerder moesten bouwer en opdrachtgever 7 miljoen extra slikken. Vanwege de nieuwe tegenslag is een time out ingelast.

Een project dat je liever niet wil hebben. Zo omschrijft Willem van der Linde, algemeen directeur van Hegeman en hoofdaannemer, het debacle rondom de bouw van De Viking.

Het project heeft sinds de start al tegenslag op tegenslag moeten verduren. In 2012 werden de kosten geraamd op iets meer dan tien miljoen euro. Inmiddels kost het al meer dan 17 miljoen euro.

En die kostenstijgingen zijn nog niet voorbij. In het slechte geval gaat de bouw nog eens vier miljoen extra kosten, bevestigt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente (opdrachtgever) na berichtgeving van RTV Oost. Om hoeveel extra miljoenen het precies gaat, is nog niet bekend. Maar dat er een nieuwe miljoenenstrop zit aan te komen, dat is zeker.

Extra technisch onderzoek nodig

Dit keer hebben de kosten te maken met extra onderzoek dat nodig is naar de ‘detail- engineering van de staalconstructie in relatie tot de akoestische ontkoppeling’, laat de woordvoerder weten.

Simpel gezegd komt het erop neer dat er vertraging is ontstaan doordat de constructie op technisch vlak extra onderzoek nodig heeft, legt Van der Linde uit. “Daarnaast stijgen de bouwkosten ook nog eens en daar hebben we mee te maken, door de vertraging die is opgelopen.”

Het gaat om extra kosten die de bouwer van te voren niet had voorzien. “We zijn er tegenaan gelopen”, zegt Van der Linde.

Tijdelijk on hold

Vanwege de nieuwe tegenslag hebben opdrachtgever en bouwer besloten het project tijdelijk on hold te zetten. Sinds oktober is de bouw ‘getemporiseerd’. “Zo proberen we met elkaar ervoor te zorgen dat de extra kosten die nodig zijn, zoveel mogelijk geminimaliseerd worden”, legt Van der Linde uit.

Naast het technische onderzoek loopt er ook nog een onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de extra kosten. Er is namelijk sprake van een klassiek bestek, maar wel met uitzonderingen. Dus op wiens bordje de kosten komen te liggen, daar zijn de partijen nog over in gesprek.

Beide onderzoeken zitten in de afrondingsfase. “Of ik dan al weet wie verantwoordelijk is? Dat kan ik nog niet zeggen. Eerst moeten de gesprekken helemaal klaar zijn.” De directeur van het bouwbedrijf hoopt dat de bouw in het voorjaar weer van start kan gaan.

Opeenstapeling van problemen

Wat het grootste probleem is bij de bouw van De Viking, vindt Van der Linde moeilijk te zeggen. “Het is een opeenstapeling van allemaal zaken. Een van problemen heeft te maken met de verantwoordelijkheid voor constructies. Bij wie ligt die verantwoordelijkheid? Maar dit is een branchebreed probleem.”

In ieder geval denken de partijen er niet aan om de handdoek in de ring te gooien. “Stoppen? Nee, die intentie hebben we niet”, zegt Stuurman stellig. “Ja, voor ons was de nieuwe vertraging en de extra kosten ook een verrassing. Maar dit heeft niet geleid tot een gespannen verhouding tussen de partijen. We willen er samen uitkomen.”

Maar had Hegeman hieraan begonnen als ze dit van te voren hadden geweten? Van der Linde is even stil. “Nou ja, dan had er in ieder geval een compleet ander kostenplaatje gelegen. En hadden we andere keuzes kunnen maken om het project in goede banen te leiden.”

 

Reageer op dit artikel