nieuws

Vingers van timmerman blijven heel bij zaagtafel met airbag

bouwbreed Premium 2164

Vingers van timmerman blijven heel  bij zaagtafel met airbag

Festool lanceert binnenkort een zaagtafel waarvan het blad blokkeert en wegslaat zodra het een vinger signaleert. De demonstraties van het prototype met een knakworst op de Bouwbeurs trekken alvast veel bekijks. 

Op ieder heel uur geeft de Duitse gereedschapsfabrikant een demonstratie van de cirkelzaag met de airbagtechnologie in hal 12 van het Jaarbeurscomplex. Het beveiligingsmechanisme wordt binnen 5 milliseconden geactiveerd. Dat is vijf keer zo snel als de airbag van een auto, beweert Frank Jaksch van Festool. Op het moment dat het zaagblad de vinger ‘voelt’ slaat een blok aluminium van onderaf in het zaagblad zodat het met een klap blokkeert. De enorme energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in een beweging die het zaagblad ook nog eens in een oogwenk naar beneden weg laat klappen.

Die  dubbele beveiliging is er volgens Jaksch niet voor niets “Als het blad namelijk boven de tafel blijft staan, levert het net een diepere wond op dan wanneer het onder de tafel verdwijnt.” Helemaal ongemoeid blijft de vinger in de cirkelzaag namelijk niet. Daarom voert Jaksch zijn demonstraties uit met een knakworst en niet met zijn eigen vinger. “Maar een pleister zal in veel gevallen volstaan. En dat is toch heel wat anders, dan een of twee vingers missen”, benadrukt de medewerker van Festool.

Verandering van weerstand triggert het mechanisme

De detectie vindt plaats door dat het zaagblad een verandering van elektrische weerstand signaleert zodra een vinger het blad raakt. Het blad staat continu onder een lichte spanning. Zodra de sensor registreert dat de weerstand plotseling afneemt, (huid, spieren en andere weefsels geleiden namelijk veel beter elektriciteit dan hout), schakelt het beveiligingsmechanisme in werking. Mocht er met erg nat hout worden gewerkt dan raadt Jaksch aan om de beveiliging uit te schakelen. Dat kan met een simpele druk op de knop. “Maar dan moet hout wel echt heel nat zijn hoor. Het vochtpercentage van hout ligt echt een stuk lager dan dat van de menselijke huid of de spieren eronder.”

Het aluminium blok schiet van onderen in het zaagblad dat blokkeert en naar beneden draait.

De proef die Jaksch ieder heel uur uitvoert op de Bouwbeurs veroorzaakt een minuscuul sneetje zien in de donkere huid van de knakworst. Een pleister zou voldoende moeten zijn. De demonstratie kost de fabrikant elke keer zo’n 160 euro. Het zaagblad, gaat zomaar richting de honderd euro. Maar ook de cardridge met de ‘airbagcapsule’ die in een oogwenk een gasexplosie veroorzaakt en het aluminiumblok lanceert kost nog eens zestig euro  Best een bedrag, maar ook hiervoor geldt: verwaarloosbaar vergeleken met de kosten wanneer echt een vinger wordt afgezaagd. Nog afgezien van al het leed.  Bovendien is het niet de bedoeling dat de SawStop regelmatig in werking treedt. Jaksch: “Net als met de airbag van je auto. Die is er alleen voor noodgevallen. De meeste automobilisten zullen hem nooit nodig hebben. En zo geldt het ook voor timmerlieden rond de zaagtafel.”

Bosch maakte inbreuk op patent en moest haar ‘airbagzaag’ intrekken

De Duitse gereedschapsfabrikant gebruikt de technologie van SawStop, het Amerikaanse bedrijf dat het anderhalf jaar terug overnam.  SawStop ontwikkelde de technologie al zo’n twintig jaar terug en brengt die sindsdien in Amerika met succes aan de man. De Europese markt bleef tot nu toe verstoken van de zaagtafel met airbag. Bosch probeerde twee jaar terug iets vergelijkbaars met haar Reaxx, maar werd door SawStop voor de rechter gedaagd vanwege inbreuk op het patent. Nadat SawStop de rechtszaak had gewonnen moest Bosch haar apparaat van de markt halen en een boete betalen.

Reageer op dit artikel