nieuws

‘Slovenië sjoemelt met lonen uitgezonden bouwvakkers’

bouwbreed 943

‘Slovenië sjoemelt met lonen uitgezonden bouwvakkers’

Sloveense bouwvakkers die over de grens werken zijn tot 500 euro per maand goedkoper dan bouwvakkers uit andere landen door illegale staatssteun. Dat stelt de Europese vakbondsorganisatie EFBH.

De zogeheten Europese Federatie van Bouw en Houtarbeiders (EFBH) diende vrijdag een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Sloveense overheid. Volgens de EFBH heeft Slovenië zijn nationale wetgeving zodanig georganiseerd dat dat ondernemingen, die tijdelijk werknemers naar het buitenland detacheren, aanzienlijke kortingen krijgen op de betaling van sociale zekerheidsbedragen. En dat zou weer leiden tot oneerlijke concurrentie.

“Jaarlijks worden er ongeveer 1 miljoen gedetacheerde werknemers uitgebuit. Nu blijkt dat Slovenië hier systematisch aan meewerkt”, verklaart Dietmar Schäfers, voorzitter van de EFBH. De Europese vakbondsorganisatie schat dat het aantal Sloveense werknemers tussen 2010 en 2016 is gestegen van ongeveer 25.000 naar ruim 160.000.

“Vooral in de Duitse, Oostenrijkse en Belgische bouwsector zijn ze actief.” Hans Crombeen van de FNV zegt dat er in Nederland amper Sloveense bouwvakkers werken. “Die komen we hier sporadisch tegen, maar we zijn wel bang dat andere landen ook dit soort kortingen gaan verstrekken.”

In hoeverre oneerlijke concurrentie op loon en arbeidsvoorwaarden in Nederland aan de orde is, durft Crombeen niet te zeggen.

“Maar het is en blijft een punt van zorg. Bij bouwplaatsen merken we wel dat bouwvakkers steeds voorzichtiger zijn met wat ze tegen ons zeggen: ze lijken zich ervan bewust dat ze sociaal gewenste antwoorden moeten geven op onze vragen.”

Of Sloveense bouwvakkers ook richting Nederland komen, weet de FNV-man niet. “Dat kan natuurlijk altijd. We zien wel andere groepen buitenlanders dan tien jaar geleden. Toen waren het vooral Polen en Roemenen, nu zijn het Tsjechen, Letten en Litouwers. Vooral in de Randstad neemt het aantal buitenlandse bouwvakkers snel toe.”

Reageer op dit artikel