Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Gemeentehuis Apeldoorn ontruimd na alarm over scheuren in vloer

bouwbreed Premium 1112

Gemeentehuis Apeldoorn ontruimd na alarm over scheuren in vloer

Het stadhuis van Apeldoorn, is donderdagavond plotseling ontruimd, nadat bezoekers scheuren hadden ontdekt in de vloer van de centrale hal. Eerste onderzoek wijst volgens de gemeente niet op grove constructieve gebreken maar om gevolgschade van een verbouwing die gaande is.

BAM is in oktober gestart met een ingrijpende verbouwing van het inmiddels ruim 25 jaar oude pand. Er worden nieuwe energiezuinige installaties geplaatst en de werkplekken voor de ambtenaren worden efficienter ingedeeld, zodat de gemeente een ander pand kan afstoten. De verbouwing loopt nog dit hele jaar.

Tot nu toe heeft BAM zo’n 3,5 ton aan sloopmateriaal verwijderd uit het pand. Vooral wanden zijn verwijderd. ,,Daardoor hebben zich vermoedelijk wat zettingen voorgedaan”, aldus de gemeente woordvoerder. “Daarbij is het marmer onder spanning komen staan en afgebrokkeld.” Verder is er volgens de woordvoerder niet heel veel aan de hand.

Tijdelijk vonden alleen politieke bijeenkomsten plaats in het pand

Vanwege de verbouwing was het stadhuis al gesloten. Er vinden alleen nog politieke bijeenkomsten plaats. Op het moment van de ontruiming donderdagavond waren tientallen mensen in het stadhuis voor enkele  commissievergaderingen. Of die bijeenkomsten nog in het stadhuis kunnen plaatsvinden, wordt later vrijdag bepaald.

Bij de inspectie naar aanleiding van de ontruiming werden in de parkeergarage onder het stadhuis wel wat scheurtjes ontdekt in een balk die nader onderzoek vergen.  Het gaat niet om een dragende balk,  er is volgens de  woordvoerder geen instortingsgevaar. Uit de scheurtjes komt wat vocht naar buiten, maar ze lijken oud. Vrijdag wordt gekeken of er nieuwe scheurtjes te vinden zijn. Een deel van de parkeergarage kan daarom even niet worden gebruikt. De rest van de parkeergarage is wel gewoon open.

De kosten van de verbouwing bedragen 27,8 miljoen euro. Het werk werd anderhalf jaar terug gegund aan BAM Bouw en Techniek. Bij de aanbesteding meldden zich maar liefst 25 aannemers, waarna de opdrachtgever overging tot de uitzonderlijke stap van een loting. De gemeente verwacht door de verbouwing jaarlijks 3 ton te besparen op energiekosten en het afstoten van het andere pand, het Activerium.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels