nieuws

Bouwopdrachtgevers: ‘Overheid, stel circulair bouwen verplicht’

bouwbreed Premium 2109

Bouwopdrachtgevers: ‘Overheid, stel circulair bouwen verplicht’
Hoe het Beurskwartier moet worden. Foto: gemeente Utrecht.

De overheid moet circulair bouwen verplicht stellen. Dit hebben zestien ontwikkelde bouwers, corporaties en beleggers aangegeven in een nieuw rapport over circulair bouwen.

Zonder dat dit vastgelegd wordt in de wet, zijn andere instrumenten om circulair bouwen te stimuleren zinloos, stellen de partijen in het rapport dat Repurpose en IMIX in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deden. Aanleiding voor het onderzoek was het nog nieuw te bouwen Beurskwartier in Utrecht, dat als het aan de gemeente ligt, circulair moet worden.

“Wij kregen de opdracht om te onderzoeken op welke manier de markt optimaal kan worden gemotiveerd om vergaand materiaalhergebruik te realiseren in deze gebiedsontwikkeling”, verklaren de partijen in een bericht.

De deelnemers
Voor het onderzoek werden de zestien meest actieve opdrachtgevers in circulair bouwen gevraagd. De partijen die deelnamen waren onder andere ontwikkelende bouwers als AM, Heijmans, Strukton, Ballast Nedam, BAM en Van Wijnen (zie rapport voor de rest). Maar ook woningcorporaties als Mitros en Portaal en beleggers als Altera, vulden de vragenlijst in.

Marktplaatsen of materiaalhubs?

De onderzoekers gingen in dat kader op zoek naar de zestien meest actieve opdrachtgevers in circulair bouwen en stelden ze een aantal belangrijke zaken over het onderwerp aan de kaak. Zo kregen ze vragen als: is ondersteuning van marktplaatsen of materiaalhubs zinvol, gaan die het verschil maken?

De bedrijven bleken behoorlijk op een lijn te zitten. Allemaal gaven ze aan circulair te willen bouwen, maar dat de werkelijke omvang nog ‘bijzonder marginaal is’. “Men vond het daarom nog veel te vroeg om één bepaald instrument te ondersteunen. Eerst moet er veel meer circulair bouwmateriaal worden toegepast. Daardoor stijgt de omzet en wordt optimalisatie middels hulpinstrumenten haalbaar en zinvol”, verklaart een van de onderzoekers, Gijsbert Jansen.

‘Stel het verplicht via MPG’

Om dat te bewerkstelligen is de overheid aan zet, vinden de opdrachtgevers. De meeste geïnterviewde marktpartijen vinden dat de regering circulair bouwen verplicht zou moeten stellen door de MPG (Milieu Prestatie Gebouw) via het Bouwbesluit gestaag op te schroeven. Van de beschikbare meetinstrumenten kwam de MPG er als de beste methode uit om de mate van hergebruik van bouwmateriaal te meten.

Praktijkdag Circulair bouwen

Praktijkdag Circulair bouwen

Zo gaf een belegger aan: “Circulair bouwen is ongewis, kost nog geld, de kwalitatieve meerwaarde is niet aantoonbaar, en onze opdrachtgevers vragen er niet naar. Moeten wij hen dat ongewisse pad opsturen? Als het verplicht is hoef ik mijn opdrachtgever niet te overtuigen, dan is het al heel snel gewoon een gegeven. Net als met de steeds hogere isolatie-eisen is gebeurd.”

Reageer op dit artikel