nieuws

BAM op koers met winstmarge van 2,1 procent

bouwbreed Premium 2098

BAM op koers met winstmarge van 2,1 procent

Met een een omzetstijging van 9 procent en een winst voor belastingen van 2,1 procent lijkt BAM de weg naar boven weer te hebben gevonden. Het debacle met de zeesluis IJmuiden heeft de cashflow vorig jaar nog negatief beïnvloed, maar domineert niet langer de resultaten van Nederlands grootste aannemer. Volgens ceo Rob van Wingerden is de financiële positie over de hele linie “sterk”.

Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2018 die BAM vanmorgen heeft gepubliceerd.

De omzet bedroeg vorig jaar 7,2 miljard euro, tegen 6,5 miljard een jaar eerder. BAM kwam toen nog op een schamele 0,4 procent winst voor belastingen uit. Vooral de grote afschrijving op de zeesluis IJmuiden, op dat moment zo’n 68 miljoen euro, drukten toen het resultaat sterk. Vorig jaar kwam daar nog eens een afboeking van zo’n 30 miljoen euro bij, maar die tegenvaller wist BAM op te vangen met goede resultaten in andere divisies. Vooral de infra-divisie in Groot-Brittannië en Ierland presteerde goed.

Onder aan de streep behaalde BAM een nettowinst van 23,8 miljoen euro. Een jaar eerder stond daar nog een verlies van 13,8 miljoen euro. Het bestuur stelt een dividend van 0,14 cent per aandeel, eventueel uit te betalen in aandelen om verwatering te voorkomen.

Voortdurende onderhandelingen met overheid over infraprojecten

Voor dit jaar rekent BAM op een vergelijkbare omzet als in 2018, maar het bedrijf streeft ernaar de winstmarge op te voeren. Om dat mogelijk te maken, is de onderneming kieskeuriger geworden bij het aannemen van nieuwe opdrachten. Daarbij kijkt het bedrijf kritisch naar de balans tussen risico’s en baten van projecten. Vooral bij infrastructuurprojecten voor de overheid leidt dat tot voortdurende onderhandelingen, zegt Van Wingerden in een toelichting.

In Nederland ziet BAM een grote vraag naar nieuwbouwwoningen, maar het bedrijf zegt last te hebben van een gebrek aan toegestane bouwlocaties. Ook in 2018 drukten oplopende kosten voor de zeesluis in IJmuiden op het resultaat, maar volgens Van Wingerden slaagde BAM erin risico’s op verdere overschrijdingen van het budget terug te dringen. Het project heeft alles bij elkaar voor de onderneming uit Bunnik nu bijna 107 miljoen euro meer gekost dan begroot.

De topman verwacht deze maand een akkoord met de banken over het opnieuw opstarten van de financiering van het miljoenenproject. Vorig jaar werd die opgeschort vanwege de problemen bij de bouw van de zeesluis. BAM moest daardoor afgelopen jaar 98 miljoen uit eigen kas betalen om de rekeningen op het project te voldoen.

Onzekerheid Brexit blijft

In andere landen waren de omstandigheden over het algemeen goed. Wel zorgt de naderende brexit voor onzekerheid rond de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Dat land is naar omzet gemeten (1,9 miljard euro) de op één na belangrijkste markt voor BAM, na Nederland (2,7 miljard). Op de derde plek komt Duitsland (929 miljoen), terwijl België met 744 miljoen een derde plek bezet. Bij de zuiderburen werd een schamele winst van 3,9 miljoen geboekt. In dat opzicht deed BAM het in Ierland (plek 5) een stuk beter. Op een omzet van 553 miljoen euro boekte BAM daar 24,8 miljoen winst.

Reageer op dit artikel