nieuws

Pioniers van het 3D betonprinten specialiseren zich en zoeken hun eigen niches

bouwbreed 1041

Pioniers van het 3D betonprinten specialiseren zich en zoeken hun eigen niches

Fijngedetailleerde architectonische onderdelen als gevelpanelen. Daarop richt Vertico zich, één van de vele start-ups die zich roert in de stormachtig ontwikkelende wereld van het betonprinten. Met hun robot trekken ze deze dagen veel bekijks op de Infratech vakbeurs.

De ene 3D printfaciliteit is nog niet geopend of de volgende start-up speelt zich in de kijker. Dat is de realiteit van de 3D betonprintwereld vandaag de dag. De initiatieven buitelen over elkaar heen. Terwijl BAM en Weber-Beamix dinsdagochtend hun nieuwe printfabriek openen in Eindhoven  legt de robot van Vertico kleine mortelworstjes neer op een geïmproviseerd printbed in de Rotterdamse Ahoy. Daar vindt deze week de  Infratech vakbeurs plaats.

Volker Ruitinga heeft de kleinste van de twee robots meegenomen waarover zijn jonge bedrijf beschikt. In Amersfoort heeft hij nog een grotere staan, die hij meekreeg toen hij vertrok bij zijn vorige werkgever Polynorm om voor zichzelf te beginnen aan het ongewisse avontuur. Die grotere robot is overigens uitgerust met een even fijne pomp en spuitkop als de kleine, omdat Ruitinga zich met Vertico wil concentreren op het fijnere printwerk van architectonische kwaliteit.

Het heeft geen zin als je allemaal hetzelfde doet

“Zo zoetjes aan ontstaan er specialisaties in de 3D betonpintwereld”, constateert Ruitinga. “Het heeft geen zin als je allemaal hetzelfde doet, je moet je eigen niche opzoeken.” In zijn geval komt het er op neer dat hij wil proberen heel netjes en met zo min mogelijk onregelmatigheden de mortellagen op elkaar te leggen.  Anders dan BAM en Beamix die zich vooralsnog concentreren op de infra-sector, als vervolg op hun fietsbrug in Gemert waarmee ze wereldwijd aandacht genereerden. Daar kun je wat grover werken en staat meer het meters maken centraal. Zij werken met veel stuggere mortel die wij niet kunnen verpompen. Je kunt dus niet zomaar overstappen van de ene mortel op de andere. Dan moet alles opnieuw worden ingeregeld en afgesteld.”

Hoe je dat gevoelige samenspel van van printsnelheid, uithardingstijd, thixotropie, ontwerp en nog veel meer factoren beheerst, bepaalt volgens Ruitinga in hoeverre je succesvol zult zijn als betonprintbedrijf. “Waar een partij als Cybe werkt met een eigen mengsel dat in vijf minuten uithardt, werken Weber en BAM met een mortel die zich wat rustiger ontwikkelt.  En wij werken weer met ons eigen mengsel.”  Op de Infratech werkt Vertico overigens met mortel waaraan extreem veel vertragers zijn toegevoegd. Op die manier kunnen ze vier uur lang met een emmer mortel toe, voordat er een nieuwe mortel moet worden aangemaakt. Anders leidt het maar tot nodeloze verspilling.

Pionierssfeer net als de begintijd van het internet

Vertico heeft onlangs met haar printer een topologische brug geprint in opdracht van de universiteit van Gent. Met het mengsel waarmee zij dat oorspronkelijk van plan waren, kregen ze het niet voor elkaar. Ruitinga: “Gelukkig is de 3D printwereld nog behoorlijk open. Men werkt veel samen en de gunfactor is groot.” Het heeft iets weg van de begindagen van het internet, toen de pioniers ook vooral bezig waren met het breed verspreiden en uitwisselen van informatie.  Ruitinga, zelf geschoold als filosoof, kent de meeste partijen wel en heeft direct of indirect met veel van hen samengewerkt. Aannemer Heijligers en  betonfabrikant Van der Kamp, De War en Blueways zijn partners van het eerste uur in Vertico. Samen vormen ze het consortium De Huizenprinters.

Behalve met de topologische brug trok Vertico aandacht met een geprint bankje dat vorig jaar werd aangeboden aan de gemeente Amersfoort. In de loop van dit jaar hoopt Ruitinga een tiny house te printen. “En daarna….. wie zal het zeggen? Je weet nooit precies hoe het loopt.” Dat zie je volgens Ruitinga wel aan Dus Architects en hun wereldberoemde 3D print Canal House waar zelfs Barack Obama een kijkje kwam nemen toen hij op  staatsbezoek was in Nederland.  Het architectenbureau maakt momenteel onder de naam Aectual momenteel vooral een soort terrazzo-vloeren, een moderne variant waarvoor ze met hun kunststof-printer de cellen maken die bijzondere geometrische patronen mogelijk maken. Opdrachtgevers als Nike, BMW en Schiphol, staan in de rij en passen graag de vloeren toe.  Het is heel iets anders dan ze aanvankelijk voor ogen stond.

We willen weer fijnzinnige detaillering terugbrengen in de bouw

“Maar misschien vergaat het ons ook wel zo. Je bent natuurlijk gek als je lucratieve opdrachten laat lopen.  Wie weet blijken wij volgend jaar vooral parkbankjes te hebben geprint, omdat partijen daar enthousiast over zijn. Ik zou gek zijn natuurlijk als ik  nee zou zeggen, als ik daarmee de verdere ontwikkeling van ons bedrijf en de techniek kan financieren. Maar ons doel is  weer niet om dat jarenlang te doen. Onze ambitie reikt verder: we willen iets toevoegen aan de ontwerpwereld en architectuur door fijne en unieke decoratieve panelen en details te produceren. Iets wat afgelopen decennia verdwenen is in steeds grootschaliger werkende toeleverende industrie.”

 

Reageer op dit artikel