nieuws

Woondeal Groningen: duizenden woningen half jaar sneller gebouwd

bouwbreed Premium 733

Woondeal Groningen: duizenden woningen half jaar sneller gebouwd
Foto: Ries van Wendel de Joode

Groningen boekt een half jaar tijdwinst bij de bouw van duizenden woningen, door flexibeler om te gaan met bestemmingsplannen.

Dat is de gemeente overeengekomen met minister Ollongren in een woondeal die woensdag is ondertekend. De proef op basis van de crisis- en herstelwet levert een tijdwinst van minstens een half jaar op en geldt voor de Eemskanaalzone en het Suikerfabriekterrein.

In Groningen zijn er tot 2030 20.000 woningen gepland in de Eemskanaalzone, het Suikerfabriekterrein, de uitbreidingslocatie Meerstad en wijkvernieuwingswijk Selwerd. Het Rijk en de gemeente willen in 2023 zo’n 8.000 nieuwe woningen hebben. In de periode tot 2030 moeten daar nog 12.000 woningen bijkomen.

Experts helpen Groningen met business case

Groningen krijgt bij het opstellen van business cases voor de bouwopgave ondersteuning van het Expertteam Woningbouw van het ministerie. Ook kan de gemeente snel profiteren van een aantal maatregelen die minister Ollongren in gang heeft gezet. Zo komen Groningse projecten in aanmerking voor een bijdrage uit het speciale fonds van 38 miljoen euro voor binnenstedelijke transformatie van bijvoorbeeld oude bedrijventerreinen. Ook kunnen woningcorporaties met het wetsvoorstel maatregelen middenhuur makkelijker woningen voor middeninkomens bouwen. Dit kan de komst van gemengde wooncomplexen stimuleren.

Huisjesmelkers die over de schreef gaan, wil de stad weren. Het Rijk stelt een half miljoen euro beschikbaar voor invoering voor kamerverhuurvergunning per 1 januari. Ook is er een kwart miljoen euro voor een pilot voor parkeeroplossingen in De Wijert.

Voldoende plancapaciteit reserveren

In de woondeal is naast het vergroten van de bouwproductie ook aandacht voor de leefbaarheid in wijkvernieuwingswijken, zoals Selwerd. Door de wijkvernieuwing te koppelen aan de energietransitie, zoals bij de pilot voor een aardgasvrije wijk Paddepoel al gebeurt, moet de leefbaarheid een impuls krijgen. De gemeente en het Rijk kopen dat de aanpak van de wijk Selwerd als voorbeeld kan dienen voor andere wijkvernieuwingswijken in het land.

Ollongren moet na de woondeal in Groningen nog woondeals sluiten met de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en Eindhoven. In de woondeals moeten afspraken komen te staan over op welke plekken woningbouw versneld van de grond kan komen. Ook verzekeren de deals dat er voldoende plancapaciteit is op complexe ontwikkellocaties.

Reageer op dit artikel