nieuws

Werknemers in bouw- en techniek houden netto flink meer over in 2019

bouwbreed Premium 2271

Werknemers in bouw- en techniek houden netto flink meer over in 2019

Werknemers in de metaal en- technieksector met een inkomen van 3.250 euro gaan er in 2019 van alle werknemers in Nederland het meest op vooruit. Zij zien hun maandloon met 63 euro stijgen ten opzichte van 2018. Ook in de bouw gaan werknemers meer verdienen.

Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP, op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.

Metaal en techiek: pensioenpremies dalen

Werknemers in de metaal- en technieksector zien hun nettoloon niet alleen stijgen door lagere belastingtarieven, ook de pensioenpremies dalen ligt. Een werknemer met een modaal loon gaat er 51 euro op vooruit. Mensen met twee keer modaal inkomen houden maandelijks 61 euro meer over.

Bouwmedewerkers gaan er ook op vooruit

Ook de bouw doet het niet slecht. Werknemers in deze sector zien ook op hun eerste salarisspecificatie een hoger nettoloon staan. Zo gaat een werknemer met een modaal salaris er 56 euro op vooruit. Bij twee keer modaal gaat een werknemer in de bouw er 39 euro op vooruit, meldt ADP.

Alle werkenden houden meer over

Niet alleen in de metaal- techniek en de bouw, maar bij alle werknemers in Nederland, stijgt het nettobedrag onderaan de loonstrook dit jaar. Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting.

Voor werknemers met een modaal inkomen (2.778 euro) stijgt het nettoloon met 56 euro per maand. Dit komt door hogere heffingskortingen en de daling van het belastingtarief in de tweede en derde schijf van 40,85 procent naar 38,10 procent. Mensen met een minimumloon zien per januari 36 euro meer op hun loonstrook staan.

Minder vooruitgang vanaf 5.000 euro

De nettovooruitgang vlakt af vanaf een loon van 5.000 euro per maand. Hoewel deze werknemers profiteren van de lagere belasting, wordt de arbeidskorting sneller afgebouwd. Iemand met een salaris van twee keer modaal gaat er 56 euro op vooruit; wanneer echter 2,5 keer modaal binnenkomt (6.944 euro) is de stijging met 29 euro een stuk minder. Bij drie keer modaal stijgt het nettoloon met 43 euro. Dat komt met name doordat het toptarief daalt van 51,95 procent naar 51,75 procent.

Minder vakantiegeld

Hoewel werknemers netto meer loon overhouden, hebben de belastingmaatregelen in veel gevallen wel een negatief effect op het vakantiegeld en de bijzondere beloningen zoals een dertiende maand. Door de snellere afbouw van de arbeidskorting is vaak meer belasting verschuldigd in vergelijking met 2018 – met name bij hogere inkomens. Een modaal inkomen levert 3 euro vakantiegeld in, bij twee keer modaal is dat meer dan 117 euro, aldus ADP.

Reageer op dit artikel