nieuws

Waarom de gepassioneerde metselbaas Ronnie Buijnsters zijn bedrijf aan het grote Heijmans verkocht

bouwbreed 5320

Waarom de gepassioneerde metselbaas Ronnie Buijnsters zijn bedrijf aan het grote Heijmans verkocht
Metselaars

Heijmans nam in september metselbedrijf Brabotech over. Eigenaar en metselaar Ronnie Buijnsters koos na een zeer woelige crisis, waarin zijn bedrijf bijna failliet ging voor meer zekerheid. “Je hebt toch gezinnen te onderhouden.”

Ronnie Buijnsters kende Heijmans al best lang. Hij werkte al ruim vijftien jaar met zijn bedrijf Brabotech als onderaannemer in metselwerken voor het grote bouwconcern uit Rosmalen. Vooral in de regio Rotterdam. “De klik is altijd heel goed geweest”, zegt hij.

Toen kwam daar eerder dit jaar opeens die vraag van het grote Heijmans. “Hoe zie jij de toekomst? Het wordt steeds drukker, blijf je voor ons werken?” Heijmans wilde een aantal metselaars vastleggen voor een aantal jaren. Maar Buijnsters aarzelde. Eigenlijk zag hij dat niet zitten. Er zijn ook andere hoofdaannemers waar hij met Brabotech graag voor wilde blijven werken. Die ga je niet tegen het hoofd stoten.

Ronnie Buijnsters gingen proeven en ruiken aan Heijmans

Maar Heijmans liet niet los. Denk er nog eens over na, zei een van de grootste bouwbedrijven van Nederland. Buijnsters was gevleid. “Dan ga je proeven en ruiken aan elkaar”, blikt Buijnsters terug. En toen bleek dat Brabotech en Heijmans best goed bij elkaar pasten, misschien wel beter dan de eigenaar van het metselbedrijf had verwacht. Hoe strak je als bedrijf op de projecten zit, hoe je als bedrijf met de mensen buiten omgaat, en met veiligheid – Heijmans en hij dachten er hetzelfde over.

Buijnsters ging er nog eens een nachtje over slapen. Hij moest denken aan de begintijd van het metselbedrijf. Metselen was en is echt zijn hobby, zeg maar gerust zijn passie Hij was 20 jaar toen hij ermee begon. Zijn moeder hielp met de administratie. Toen zijn bedrijf groter werd, hielp zijn vader hem mee een bv op te zetten. In 2008 is zijn volle neef John Poppelaars erbij gekomen. Met zijn tweeën ben je sterker. “En alleen is maar alleen.”

De crisis maakte de metselbaas bang: hoofdaannemers gingen één voor één failliet

Toen kwam dus die crisis. De crisis die hem “bang” maakte, zegt hij. Hoofdaannemers die links en rechts omvielen. Zo’n vijf à zes bouwers waarvoor Brabotech werkte, gingen failliet. Één voor één. Gerenommeerde bedrijven als BVR, Slavenburg, Bouwgroep Jochems en onlangs nog Bouwgroep Moonen. Rekeningen die niet betaald werden. De moraal was weg. Het geld kwam er niet, terwijl dat wel was belooft. Elke keer was hij met zijn metselbedrijf de dupe. Dat deed pijn. “Je hebt toch gezinnen te onderhouden.” Dat zijn allemaal van die dingetjes waardoor Ronnie Buijnsters op een gegeven moment toch een andere keuze ging maken.

“Als je het twintig jaar hebt gedaan en je hebt er acht jaar heel veel moeite voor moeten doen, dan ben je er wel een beetje mee klaar, hoor”, zegt hij. “We gaan allemaal van huis af om een leuke boterham te verdienen, en voor de mensen een mooi stukje metselwerk weg te zetten en niet om de afgrond in te gaan.”

Heijmans vindt het leuk dat we zelf jongens opleiden

Vorig jaar begon het overal in de bouw weer goed te gaan, het werd drukker, zag Buijnsters. De snelheid ging omhoog. Mensen liepen van de ene naar de andere kant, hogere lonen, noem maar op. Het grootste probleem voor bouwers, zag Buijnsters, is goede vakbekwame mensen vinden en vooral mensen, hij mag het misschien niet zeggen, mensen die onze taal goed spreken, zodat we elkaar goed verstaan wat we moeten doen.

In al die hectiek waar de sector nu in zit, zocht Buijnsters stabiliteit voor zijn bedrijf, zegt hij. Ja, zo’n overname is eigenlijk voor Brabotech en ook voor Heijmans een goede keuze. Dat Heijmans verzekerd is van metselaars en de mannen van Brabotech verzekerd zijn van voldoende werk. Het metselbedrijf had een tijdje geleden twintig metselaars. Maar er zijn er inmiddels zo’n twintig vaste krachten en 17 zzp’ers bijgekomen. Mannen uit Etten-Leur, St Willebrord, Rucphen. Fijnaart. Tussen de vijftig en zestig man metselen er nu. Zeven heeft Brabotech er zelf opgeleid. Ook zijn er mensen aangetrokken van andere bedrijven die vroeger ook voor Brabotech hebben gewerkt, maar tijdens de crisis toch even wat anders zijn gaan doen. “Heijmans vond het trouwens wel leuk, dat we jongens opleiden in het vak. Niet alleen maar geld verdienen en innen. Nee, we investeren in ons bedrijf. De toekomst moet goed zijn.”

Verhuizen naar Rosmalen? Nee hoor

Ronnie Buijnsters heeft gekozen voor die toekomst. Heijmans heeft hem en zijn neef uitgekocht. Verhuizen naar Rosmalen? Nee hoor, Brabotech blijft gewoon werken vanuit Etten-Leur. Per 3 september was alles rond en is Brabotech Metselwerken een volle dochter van Heijmans.

Of hij daar financieel veel beter van is geworden, wil Buijnsters niet zeggen. “Ik kan er een ding over zeggen: Wij zijn er goed mee, en ik denk dat Heijmans er ook goed mee is.” Brabotech gaat met vakbekwame mensen mooie projecten voor Heijmans en de markt doen. Maar ze kunnen niet al het werk voor Heijmans doen. “Heijmans heeft veel meer werk dan ons metselbedrijf überhaupt aankan.”

Heijmans: ‘Brabotech is bedrijf met passie’

Heijmans wilde liever geen ruchtbaarheid geven aan de overname van metselbedrijf Brabotech in september van dit jaar. Maar in Brabant deed het verhaal snel de ronde en Cobouw ving het op. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel houdt niets achter en Ronnie Buijnsters van Brabotech deed beretrots aan de telefoon zijn verhaal. Na aandringen wilde Heijmans toch reageren. “Er is gekozen voor de overname van het metselbedrijf, omdat hun vakmanschap ons helpt om kwaliteit te leveren en projecten goed uit te voeren, met name in het Westen van het land en daarnaast in te spelen op groeikansen in de markt”, reageerde een woordvoerder begin december. Frank van Alebeek, directeur Heijmans woningbouw Rotterdam, wilde er een paar weken later wel iets dieper op ingaan. “We hebben de overname achter de schermen gedaan, om te niet veel ophef te krijgen in de markt. We wilden dat Brabotech gewoon lekker zo doorging met hun werk, en geen onnodige ruis naar de markt veroorzaken.” De overname gaat volgens Van Alebeek zeker niet ten koste van de samenwerking met andere metselbedrijven. De overname gaat volgens Van Alebeek niet ten koste van andere bedrijven. “Helemaal niet. Brabotech blijft acteren in de markt, ook met de aannemers waar ze al jaren een hele goede relatie mee hebben. Ze metselen tweederde van hun werk bij ons. Voor de rest bedienen ze de markt, dat hebben ze altijd gedaan.” Bij elkaar legt Brabotech ze volgens Van Alebeek per jaar “3,5 tot 4 miljoen steentjes”. Brabotech houdt een eigen logo en een eigen kantoor. Heijmans heeft volgens de woningbouwdirecteur een hele goede band met het metselbedrijf. “Het is een fantastisch bedrijf. Als je de passie van Ronnie en John ziet; hoe ze het bedrijf aansturen en waar ze als bedrijf voor staan – dat fantastisch om te zien.”

Reageer op dit artikel