nieuws

Tien procent minder treinstoringen: ‘Afspraken met aannemers hebben daaraan bijgedragen’

bouwbreed Premium 523

Tien procent minder treinstoringen: ‘Afspraken met aannemers hebben daaraan bijgedragen’

Treinen stonden in 2018 minder vaak stil. Het aantal grote storingen is vorig jaar met tien procent afgenomen. Afspraken met aannemers om storingen eerder op te lossen, hebben onder andere aan deze afname bijgedragen.

Dit meldt ProRail in een bericht. Volgens de spoorwegbeheerder waren er in 2017 627 storingen. In 2018 waren dat er nog maar 558. De afgelopen jaren zijn er elk jaar minder technische storingen. In de laatste vijf jaar gaat het om een daling van 20 procent.

Tracéteams en nieuwste technieken

Een aantal maatregelen die ProRail heeft genomen om deze storingen terug te dringen, heeft daar naar eigen zeggen aan bijgedragen. Zo heeft de spoorwegbeheerder de drukste trajecten heeft ProRail speciale tracéteams aangesteld. Met behulp van nieuwe technieken en innovaties worden verstoringen beter voorkomen. Ook heeft ProRail met aannemers afspraken gemaakt incidenten sneller op te lossen.

‘Normen houden ons scherp’

CEO Pier Eringa van ProRail is tevreden met de cijfers.  “Je mag van ons verwachten dat wij veel energie steken in het continu verbeteren van onze dagelijkse prestaties,” zo reageert hij. “De KPI’s (en de bijbehorende normen die we met het ministerie overeen zijn gekomen) houden ons scherp. Wat we alleen niet uit het oog moeten verliezen is hoe we Nederland ook op de middellange en lange termijn in beweging blijven houden en de capaciteit van het spoor mee laten groeien.”

“Kijk bijvoorbeeld naar de bereikbaarheid van Amsterdam en de enorme groei van Schiphol. Het is nodig dat we in Nederland blijven investeren in een beter en verfijnder OV-netwerk met meer en snellere treinen, betere en comfortabele stations en meer fietsenstallingen. Daar zijn stevige investeringen en moedige politieke beslissingen voor nodig”

Reageer op dit artikel