nieuws

Rutte bemoeit zich persoonlijk met woningmarkt, doorbraak woondeals nadert

bouwbreed Premium 2128

Rutte bemoeit zich persoonlijk met woningmarkt, doorbraak woondeals nadert

Begin dit jaar hoopt het kabinet met de belangrijkste woningmarktregio’s zogeheten woondeals af te sluiten rond mobiliteit en woningbouw. Premier Rutte zit samen met minister Ollongren aan tafel met de G4-burgemeesters en hun wethouders om een doorbraak te bewerkstelligen.

Kajsa Ollongren, minister van wonen, was al “heel ver” in het maken van woondeals met de vijf meest gespannen regio’s in Nederland, zei ze eind november vorig jaar in de Tweede Kamer. Begin 2019 hoopte ze met de regio’s afspraken te kunnen maken over woningbouw en het MIRT. Premier Mark Rutte is zich persoonlijk met de totstandkoming van de woondeals gaan bemoeien, blijkt uit gesprekken die NRC Handelsblad voerde met betrokkenen. “Nooit eerder waren mobiliteit en stedelijke ontwikkeling Chefsache”, aldus de krant.

Het kabinet en de burgemeesters van vier grote steden zouden volgens NRC Handelsblad geheim overleg over de financiering van grote openbaarvervoerprojecten in de Randstad voeren. Helemaal geheim was het niet. Ollongren vertelde in november al dat drie leden uit het kabinet in gesprek zijn met de woningmarktregio’s.

Zoeken naar privaat geld voor infraprojecten

Nieuw in die gesprekken met de regio’s is dat het het infrageld uit het MIRT nadrukkelijker gekoppeld wordt aan woningbouwplannen. Zodoende kunnen investeringen in infra direct vertaald worden in woningbouwplannen. De woondeals hebben volgens Ollongren de potentie dat er “tienduizenden extra woningen op korte termijn gerealiseerd kunnen worden”.

Rutte en Ollongren onderzoeken volgens NRC ook of private investeerders, zoals pensioenfondsen belangstelling hebben om te beleggen in grote infrastructurele projecten, zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol. Ook moet er geld gevonden worden voor een nieuwe lightrailverbinding voor Den Haag, een brug in Rotterdam, een metroverbinding in Utrecht en twee metrolijnen in Amsterdam.

Volgende week woensdag staat een nieuw treffen tussen de kabinetsleden en de grote vier gemeenten op de agenda.

Reageer op dit artikel