nieuws

Meer buitenlandse bouwers dan ooit in Nederland

bouwbreed 1170

Meer buitenlandse bouwers dan ooit in Nederland
Zublin Y-Towers. Foto: Ronald Bakker

Buitenlandse bouwers en baggeraars waren nog nooit zo actief in Nederland. In de eerste drie kwartalen van 2018 leverden ze een productie van 2,1 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Andersom gingen Nederlandse bouwers en baggeraars nog meer over de grens. De bouwexport bedroeg 2,2 miljard euro. In vergelijking met de eerste drie kwartalen in 2017 is de import 30 procent hoger en de export 18 procent hoger.

Duitsland is de belangrijkste leverancier van bouwdiensten (23 procent), gevolgd door België (12 procent), het Verenigd Koninkrijk (11 procent), Frankrijk (6 procent) en Roemenië (5 procent).

Fransen en Roemenen bouwen in meer in Nederland

Duitsland en België zijn minder belangrijk geworden als leverancier, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Roemenië juist belangrijker. Met name de betalingen aan Franse bedrijven (aandeel van 2 procent in 2014 naar 6 procent in 2018) en Roemeense bedrijven (van 0,4 naar 5 procent) zijn fors toegenomen.

Nederlandse bouwers zijn het afgelopen jaar vaker afgereisd naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het Duitse aandeel in de export nam toe van 18 procent in 2014 tot 25 procent in 2018, het Britse aandeel van 9 naar 19 procent en het Deense aandeel van 1 naar 7 procent. De drie landen zijn nu samen met België de belangrijkste klanten van Nederlandse bouwers en baggeraars. Het land met het grootste aandeel buiten de Europa is de Verenigde Arabische Emiraten (3 procent).

Deze Nederlandse huizen worden in het buitenland gemaakt

Deze Nederlandse huizen worden in het buitenland gemaakt

Rijkswaterstaat maakt steeds meer gebruik van buitenlandse bouwers, bleek vorig jaar uit onderzoek van Cobouw. Het marktaandeel van buitenlandse bouwers verdubbelde in één jaar tijd. Twee van de drie miljard euro aan opdrachten van Rijkswaterstaat ging naar buitenlandse spelers. Het Belgische Deme voert de ranglijst aan, gevolgd door nog drie spelers uit het buitenland.

Op kleine schaal zijn ook buitenlandse woningbouwers actief geworden in Nederland. Zo staan er sinds kort verplaatsbare huizen op Texel die in het buitenland zijn gemaakt.

Bij import gaat het volgens het CBS om betalingen aan buitenlandse bedrijven voor bouwactiviteiten in Nederland of het inkopen van goederen of diensten ter ondersteuning van buitenlandse bouw- en baggerprojecten. Bij export gaat het om ontvangsten van buitenlandse bedrijven voor Nederlandse bouwactiviteiten in (vooral) het buitenland.

Buitenlandse bouwers boeren goed bij Rijkswaterstaat

Buitenlandse bouwers boeren goed bij Rijkswaterstaat

Reageer op dit artikel