nieuws

‘Bezwaren Wet kwaliteitsborging bouw niet weggenomen door minister’

bouwbreed Premium 1732

‘Bezwaren Wet kwaliteitsborging bouw niet weggenomen door minister’

Witte rook? Welnee. Volgens Maxime Verhagen is het nog zeer de vraag of de Eerste Kamer nu wel instemt met de omstreden wet kwaliteitsborging voor het bouwen. “Ik zie geen enkele indicatie dat de bezwaren die GroenLinks en het CDA toen (in 2017) hadden, zijn weggenomen door de minister”, zei Verhagen dinsdagavond tijdens het Cobouw Café in Amersfoort.

Maxime Verhagen ging dinsdag in debat met VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis over de wet die de aansprakelijk van bouwers verhoogt en de bouwkwaliteit flink moet verbeteren. Volgens Koerhuis is daar alle aanleiding toe.

“Die wet is gewoon nodig. De instorting van de parkeergarage bij Eindhoven maakt dat ook duidelijk. Bouwen gaat niet alleen over materiaal, maar ook hoe dat wordt aangebracht. De nieuwe wet verplicht bouwbedrijven dat de documenteren.”

Verhagen voorspelt dat de wet kwaliteitsborging voor het bouwen strandt in de Eerste Kamer als er niets verandert. Koerhuis van de VVD is optimistischer. Foto: Cynthia van Dijke

Verhagen vindt ook dat de bouwkwaliteit omhoog moet, maar benadrukte dat die ambitie niet goed is geregeld in het huidige wetsvoorstel.

Twijfels

De link die Koerhuis met de instorting in Eindhoven legt, vond Verhagen onterecht. “Dat had ook te maken met falend toezicht van de gemeente. Die heeft ook een grote fout gemaakt.”

Minister Ollongren wil de wet kwaliteitsborging voor het bouwen zo snel mogelijk in stemming brengen bij de Eerste Kamer. Eerder durfde oud-minister Plasterk dat niet aan, omdat er in de senaat grote twijfels waren over het voorstel.

Koerhuis denkt dat de minister die zorgen heeft weggenomen en rekent nu wel op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Het Ketelhuis in Amersfoort. Daniel Koerhuis is in discussie met Maxime Verhagen over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. foto: Cynthia van Dijke

“Met gemeenten heeft ze afspraken gemaakt (gemeenten krijgen vroegtijdig meer informatie over de risico’s van bouwwerkzaamheden, red). Eind januari komt ze met een definitief bestuursakkoord”, aldus Koerhuis.

Dubbele kosten

Weer was de voorzitter van Bouwend Nederland het niet eens met de VVD’er over de wet die naast oplevertoetsen, private kwaliteitsborging en een toelatingsorganisatie introduceert. Verhagen vreest voor dubbel werk, dubbele kosten en leges die niet omlaag zullen gaan.

“Ondanks de afspraken met gemeenten zie ik geen enkele indicatie dat het CDA en GroenLinks nu anders over het wetsvoorstel denken. De wet is niet veranderd en de bezwaren van toen hebben zij nu nog steeds.”

Wanneer de Eerste Kamer gaat stemmen over de wet is nog onduidelijk. “Voor de provinciale Statenverkiezingen? Daar reken ik wel op”, zei Koerhuis.

Utrecht

Het Cobouw Café in Amersfoort stond dinsdag vooral in het teken van de Utrechtse woningmarkt. Koerhuis zette voor het kerstreces al de toon. In de Tweede Kamer benadrukte hij dat er in Utrecht veel te weinig harde plannen zijn.

“Utrecht heeft van alle provincies de minste plannen. Die zijn wel nodig om bouwbedrijven zekerheid te geven”, lichtte hij dinsdag toe.

Vooral kleinere kernen in de provincie Utrecht ervaren dat ze nauwelijks ruimte krijgen om buiten de zogeheten rode contouren te bouwen.

Koerhuis vindt dat gemeenten meer ruimten moeten krijgen om in het weiland te bouwen. “Tot 2030 is slechts 30 procent van de behoefte gepland, dat is zorgelijk.”

Verhagen vroeg zich af of de minister (Ollongren) met woondeals en gesprekken wel voldoende kan afdwingen bij lagere bestuurslagen om de woningbouw aan te jagen.

“De minister heeft alleen de regie op papier. Afgelopen jaar bouwden we 65.000 woningen, dat zijn er 10.000 te weinig. Dit jaar komen we daar weer op uit. Als we zo doorgaan hebben we aan het eind van deze kabinetsperiode een nieuwe woningnood en hebben we met het papieren regime niets bereikt.”

Eerder deze week uitte de Utrechtse corporatiebestuurder Ed de Groot al zijn zorgen over plannen voor sociale huurwoningen die op de plank blijven liggen door politiek geneuzel.

Een uitgebreid verslag van het Cobouw Café in Amersfoort volgt later. 


Cobouw Café Zuid-Holland over mobiliteit (22 januari)

In het kader van de naderende provinciale Statenverkiezingen (20 maart) trekt het Cobouw Café het land door met Bouwend Nederland. Elk Café staat in het teken van lokale bouwopgaven en elke keer gaat Cobouw in debat met politieke lijsttrekkers, bouwers en ondernemers uit de regio.

De komende editie vindt plaats op 22 januari in Den Haag en gaat onder meer over de mobiliteit in Zuid-Holland. U kunt daar bij zijn. Aanmelden kan hier.

Meer informatie over dat programma is hier te vinden.

Mobiliteit in Zuid-Holland: meer wegen, of andere vormen?

Datum: 22 januari
Locatie: Millers (Plein 10a, Den Haag)
Aanvang: 19:00 (ontvangst vanaf 18:30)
Presentatie: Joost Zwaga en Thomas van Belzen

Tafelgasten die tot nu toe bekend zijn:

  •  Floor Vermeulen (VVD), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Adri Bom-Lemstra (CDA), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Berend Potjer (GroenLinks), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland (sidekick)

 

Reageer op dit artikel