nieuws

Zand- en grindvoorraden zijn op: ‘Betonfabrikanten in grote onzekerheid’

bouwbreed 2634

Zand- en grindvoorraden zijn op: ‘Betonfabrikanten in grote onzekerheid’

De aanhoudende lage waterstanden zorgen al maanden voor problemen voor de bouw, maar de situatie wordt steeds nijpender. De transportkosten voor de levering van zand en grind zijn inmiddels verdubbeld. Bovendien zijn de voorraden zo goed als op.

Dit laten diverse betonproducenten en brancheverenigingen aan Cobouw weten. “De waterstanden zijn de afgelopen weken wel licht gestegen, maar dit is nog steeds niet voldoende om de schepen weer met volle vracht te laten varen”, verklaart Ron Peters, directeur van het Betonhuis, na een navraag bij zijn leden. “Waar voorheen één schip met zand en grind nodig was om materiaal aan te leveren, zijn er nu minstens twee nodig. Daarom spreken we van een verdubbeling van de transportkosten.”

Transportkosten deel van betonkosten

Hoeveel effect dit heeft op de betonprijzen, is moeilijk aan te geven. De transportkosten vormen namelijk maar een deel van de totale kosten voor beton, legt Eduard van der Meer, managing director van VBI uit. “Het hangt ervan af wat voor product je ervan maakt. Bij mortelbeton, dat grotendeels bestaat uit zand, heeft de zandprijs een groot effect. Maar bij ander soort producten minder.”

Maar dat de kosten flink zijn gestegen, dat staat wel als paal boven water. “Ik ga niet aangeven hoeveel extra kosten wij hebben, maar het gaat om groot geld”, geeft Van der Meer toe. “Wij hebben besloten dit niet door te rekenen in onze betonproducten. Wij hebben namelijk afspraken met onze klanten, die zijn een jaar geleden gemaakt en die willen we niet zomaar verbreken. Bij onvoorziene omstandigheden kun je extra kosten wel doorberekenen, maar wij hebben onze productie niet volledig moeten stilleggen, dus hebben we besloten de kosten nu nog voor onze eigen rekening te houden.”

Toen er nog wel zandvoorraden waren.

Productie stilleggen

VBI heeft in dat opzicht geluk gehad, het bedrijf kon wel blijven door produceren. Er zijn andere voorbeelden van fabrikanten die wel hun productie hebben moeten stilleggen, zegt Van der Meer. “Deze bedrijven konden écht niet meer aan zand en grind komen. Wij hebben een deel kunnen opvangen door vrachtwagens in te zetten en door goede afspraken te maken met onze leveranciers.”

Bouwers
De gevolgen voor bouwbedrijven vallen volgens Bouwend Nederland op dit moment nog mee. De branchevereniging heeft nog geen signalen ontvangen dat er bouwers zijn die geen beton krijgen aangeleverd. “Wel zijn de prijzen flink gestegen en daar worden bouwers niet vrolijk van, vooral omdat de marges al dun zijn”, aldus Theo Scholte.

De voorraden waar betonproducenten tot voor kort uit konden putten, zijn inmiddels namelijk zo goed als op. “Al het materiaal dat beschikbaar is wordt nu volop gebruikt. Er wordt grind ingekocht uit Scandinavië en uit andere landen langs de Noordzee. Maar er is geen eindeloze voorraad beschikbaar”, legt directeur Van der Putten van NVLB (vereniging van groothandelaren in bulkgrondstoffen voor de Nederlandse Bouw), uit. Vooral producenten langs de IJssel en de Rijn, die afhankelijk zijn van toevoer vanuit deze rivieren, zitten met de handen in het haar, vervolgt hij. “Ik weet niet of er bedrijven zijn die hun productie helemaal hebben moeten stilleggen, maar ik heb wel gehoord van bedrijven die kampen met flinke vertragingen.”

‘Flinke onzekerheid’

Volgens Peters kunnen de meeste betonproducenten op dit moment, net als VBI, nog nét aan de vraag voldoen. Maar er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat mis, stelt hij. “Er is een flinke onzekerheid. De meeste fabrikanten weten op maandag niet of ze einde van de week genoeg grondstoffen aangeleverd krijgen. Ze leven van dag tot dag.”

De vooruitzichten zijn ook niet veel beter. De waterstanden zijn afgelopen week wel iets gestegen, maar voor de rest van de week is geen regen voorspeld. Bovendien is de winterperiode vaak een seizoen van droogte. “En als het gaat regenen bevriest het, dus we zijn er nog lang niet. Maar het enige wat we kunnen doen is hopen op meer regen, zodat het herstel zich inzet”, aldus Peters.

Van der Meer houdt goede hoop. “In ieder geval halen we het nu wel tot de kerstperiode. Daarna is het gewoon weer afwachten.”

Reageer op dit artikel