nieuws

Verslag van een bizar debat over bouwkwaliteit: veel stutpalen en een betonnen zwemvest

bouwbreed Premium 4618

Verslag van een bizar debat over bouwkwaliteit: veel stutpalen en een betonnen zwemvest

Minister Ollongren gaat de wet die de bouwkwaliteit moet verbeteren niet aanpassen. Dat bleek donderdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Of dat verstandig is, waagt CDA-Kamerlid Erik Ronnes te betwijfelen. “Het is nog geen gelopen race.”

Erik Ronnes vergeleek de wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) met een wet die wel heel veel stutpalen nodig heeft. Minister Ollongren is de laatste die dat zal ontkennen, maar wond er geen doekjes om. “Deze wet is nodig. Het gaat nu te vaak fout, dat kunnen we niet zo laten, dat zou onverantwoord zijn.”

Dat de Tweede Kamer zich opnieuw boog over deze bouwwet was op zich al staatsrechtelijk vreemd vond eigenlijk iedereen in de plenaire zaal. Bijna twee jaar geleden stemde de Kamer namelijk al in met de wet die een oplevertoets introduceert, private kwaliteitsborgers in het zadel helpt en de aansprakelijkheid van bouwers verhoogt.

Het was niet heel druk in de Tweede Kamer

En toch dus nog een keertje vergaderen in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer drong daarop aan. Die moet namelijk nog wel instemmen met de WKB. Eigenlijk zou dat in de zomer van 2017 al gebeuren, maar toen durfde minister Plasterk dat niet aan: er was geen meerderheid. Vooral het CDA lag dwars.

Poging opnieuw

Na de ‘nacht van Greetje de Vries’ en de verkiezingen ging de nieuwe minister, Ollongren, opnieuw aan de slag. Zij wil de wet alsnog door de senaat heen loodsen, zonder verwachte Novelle of aanpassing.

Met gemeenten, die tot voor kort ook behoorlijk dwarslagen, maakt ze binnenkort afspraken om de wet alsnog aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer.

Ollongren vertrouwt op een goede afloop

Zo wil Ollongren wethouders de zekerheid geven dat ze hun handhavende taak ook in de toekomst goed kunnen uitoefenen. Verder belooft de minister dat de wet pas ingaat, als is aangetoond dat de kosten niet significant zullen stijgen.

Onderzoeksraad

Daarmee wist ze nog steeds niet alle criticasters de mond te snoeren. De PVV en de SP zijn nog altijd zwaar tegen een deels privaat stelsel. Alexander Kops van de PVV benadrukte dat je veiligheid niet moet overlaten aan partijen die alleen maar bezig zijn met de laagste prijs. “Dat is vragen om problemen. Zeker in de bouwsector.”

Sandra Beckerman van de SP haalde verschillende keren het vernietigende oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan.

“Letterlijk zegt die dat de bouw hier niet klaar voor is”, foeterde Beckerman. De SP’er vindt dat Ollongren met het leven van bouwvakkers speelt en riep Ollongren op te investeren in beter publiek toezicht. En ze tentoonspreidde een sterk staaltje beeldspraak: “Privaat toezicht is als een betonnen zwemvest. Het lijkt mooi, maar in de praktijk zink je.”

Sandra Beckerman: Privaat toezicht is als een betonnen zwemvest

VVD’er Daniel Koerhuis doet er juist alles aan om de wet snel aangenomen te krijgen. “Ik ben blij met het conceptakkoord tussen de minister en de VNG.”

Dealen en hikken

Om invoering nog een stuk dichterbij te krijgen diende hij een motie in. Daarin roept hij de minister op om de afspraken uit het bestuursakkoord over te nemen in de besluitvorming en Algemene Maatregelen van Bestuur.

Voor dat plan (zie foto) was veel steun in de Kamer. Ook minister Ollongren kan er goed mee leven. Zij nam dat voorstel zonder stemming over.

Toch is de kous daar niet mee af. Vooral het CDA hikt nog tegen de nodige bezwaren aan. Kamerlid Erik Ronnes van het CDA vindt dat de minister nog te weinig de regie nam en vraagt zich af of de minister het met haar deal met gemeenten nu wel gaat redden in de Eerste Kamer.

Framing and shaming

“Hoe groot is de kans dat we hier in de toekomst weer over gaan praten”, vroeg Ronnes de minister.

Ollongren bleef kalm en rustig, al kon ze niets uitsluiten en geen garanties geven. Ze vertrouwt kortweg op een goed eindresultaat.

Erik Ronnes: Het is nog geen gelopen race

En de bewindsvrouw van Binnenlandse Zaken benadrukte dat er anders dan sommigen willen doen geloven geen sprake is van de privatisering van het bouwtoezicht.

“Die framing is onjuist.” Om eraan toe te voegen dat bouw en woningtoezichthouders ook in het toekomstige stelsel de bevoegdheid houden om bouwprojecten te kunnen stilleggen. “Ik wil juist dat bouwende partijen een grotere verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid krijgen voor hun werk.”

CDA’er Ronnes bleef zijn zorgen uiten. “Heeft de minister dan echt niet overwogen, nu alle informatie op tafel ligt, om een novelleprocedure te volgen? Hoe groot is de kans dat de wet het weer niet haalt in de Eerste Kamer? Welke afweging heeft de minister gemaakt?”

De minister liet zich niet van de wijs brengen en ziet geen aanleiding de wet te wijzigen. Al maakt ze zich wel een beetje zorgen of er straks wel voldoende private bouwplantoetsers zijn.

“Ik denk dat mijn brieven, het bestuursakkoord, maar ook dit debat, verduidelijking zal bieden aan de Eerste Kamer, al moet ik dat afwachten.”

Erop of eronder?

Gaat minister Ollongren het redden in de Eerste Kamer? Jessica Eijs van D66 durfde dat direct na afloop van het debat niet te zeggen. “Dat hangt ook van het uiteindelijke bestuursakkoord af denk ik.”

VVD’er Koerhuis weet het ook niet. “Maar ik vind het debat vandaag in de Tweede Kamer wel constructief. Dat zie je ook aan de brede ondertekening van mijn motie.”

Erik Ronnes van het CDA kwam donderdag tegen half zes met de meest spannende cliffhanger. “Of het de minister dit keer wel lukt? Daar kan ik alleen maar naar gissen.”

Wordt het moeilijk of makkelijk?
“Het is geen gelopen race.”

De breed ondertekende motie van Daniel Koerhuis

Reageer op dit artikel