nieuws

Van Braam-Minnesma gestart met sloop garage Wormerveer: ‘We halen de pijn eruit’

bouwbreed Premium 1479

Van Braam-Minnesma gestart met sloop garage Wormerveer: ‘We halen de pijn eruit’

Aannemer Van Braam-Minnesma is deze week begonnen met de sloopwerkzaamheden van de deels ingestorte parkeergarage in Wormerveer. Het is de bedoeling dat het ingestorte gedeelte in het laboratorium wordt onderzocht.

Dit laat directeur Peter van Gelder aan Cobouw weten. Naar verwachting nemen de sloopwerkzaamheden zo’n drie tot vier weken in beslag. Tegelijkertijd kan het destructieve onderzoek naar de oorzaak van de instorting beginnen, oftewel: het laboratoriumonderzoek.

Nog geen oorzaak bekend

Op dit moment valt er dus nog niets over de oorzaak van de garage die op 18 september instortte, te zeggen, stelt Van Gelder. “We hebben het niet-destructieve onderzoek (het visuele gedeelte) wel onlangs afgerond. Daarnaast zijn we met elkaar aan het voorsorteren met diverse scenario’s voor het herstelplan. Maar daar kan ik ook nog niet veel over zeggen, omdat dit afhangt van de rest van het onderzoek”, legt Van Gelder uit. De supermarkt onder de garage is nog steeds gesloten.

Sinds het ongeluk is Van Gelder dag in dag uit bezig met de parkeergarage. “Ja, het vergt een hele hoop werk, van heel veel mensen”, geeft hij toe. “Maar de rest van het bedrijf draait gewoon door. Met een projectteam en de onderzoeksbureaus werken we aan de garage, dat geeft de rest van de organisatie rust.”

‘We halen de pijn eruit’

Gelukkig verloopt de samenwerking met de gemeente en de opdrachtgever goed, laat Van Gelder weten. De aannemer verleent dan ook alle medewerking aan het onderzoek. “We zijn inmiddels alweer een stuk verder, nu we van de gemeente en de eigenaar toestemming hebben verkregen om het sloopveiligheidsplan uit te voeren. ‘De pijn’, wordt nu uit de garage gehaald.” Naar verwachting gaat het onderzoek nog wel tot januari of februari duren.

‘Bouwinspecteur langs geweest’

Volgens de gemeente Zaanstad heeft het de afgelopen jaren in ieder geval niet geschort aan het toezicht op de parkeergarage. Het college van B&W schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat een bouwinspecteur een aantal keer is langs geweest tijdens de bouw en dat de bouw zelfs een keer is stilgelegd, meldt RTV Zaanstreek. 

Van Gelder kan daar niet veel over zeggen. “Ik heb pas vier jaar geleden het bedrijf overgenomen, dus ik ben daar niet bij betrokken geweest”, legt hij uit. Wat hij nog wel wil zeggen is dat hij heel erg opgelucht is dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Reageer op dit artikel