nieuws

Utrecht krijgt alsnog een toren die hoger is dan de Dom: MARK van 140 meter

bouwbreed Premium 4034

Utrecht krijgt alsnog een toren die hoger is dan de Dom: MARK van 140 meter

Utrecht gaat alsnog een toren bouwen die hoger is dan de domtoren, maar zo hoog als de destijds geplande Belle van Zuylen (262 meter hoog) wordt deze niet. In Leidsche Rijn komt een verticaal dorp van 140 meter, genaamd MARK.

Het icoon dat in 2023 af moet zijn, wordt ontwikkeld door KEES, een consortium van Koopmans Bouwgroep, J.P. van Eesteren en Stadswaarde. Dit consortium won de opdracht van vijf andere partijen, die in juli werden geselecteerd. De opdracht was erg populair.

Eerder plan in de prullenbak

Het is dan ook voor het eerst dat er in de stad een toren wordt gebouwd die hoger is dan de domtoren van 112 meter hoog. Al jaren geleden waren er plannen om een hoge toren te bouwen, genaamd Belle van Zuylen, maar dat plan werd uiteindelijk in de prullenbak gegooid vanwege hevige kritiek en risico’s voor hoge kosten.

Nu het veel beter gaat op de huizenmarkt heeft de gemeente Utrecht het plan opnieuw opgepakt. Het nieuwe gebouw, dat weliswaar veel bescheidener wordt dan de Belle van Zuylen, krijgt veel bijzondere aspecten. Het wordt net als in het oorspronkelijke plan gerealiseerd in Leidsche Rijn Centrum, aan de noordzijde van het NS-station Utrecht Leidsche Rijn, en in de buurt van de A2. Naast de hoogste toren van 140 meter, komen er in het verticale dorp ook torens van 80 en 100 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog.

‘Echt bijzonder’

“We realiseren ons allemaal dat áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het ook écht iets bijzonders moet worden. In de plannen voor het ‘verticale dorp’ komen verschillende aspecten van het gezond stedelijke leven samen. Mensen kunnen hier wonen, er is ruimte voor een restaurant, aan de voet komt een stadsbos en in de top van het hoogste gebouw een uitkijkpunt”, zei wethouder Klaas Verschuure, tijdens de onthulling van het plan maandagochtend.

In het verticale dorp komen ongeveer 1.125 woningen met patio’s en groene binnentuinen. Ongeveer 60 procent van het programma bestaat uit huurwoningen die geschikt zijn voor sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende niveaus in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen. In het complex komen fitnessfaciliteiten en een jet-stream zwembad.

Honderd deelauto’s

In de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon, dat openbaar toegankelijk is. In het hart, tussen de gebouwen in, komt  een nieuw type buitenruimte: een klein, openbaar stadsbos. Er komt ook een ruime fietsenstalling met 3.500 fietsparkeerplekken, deelfietsen en e-bikes. Voor de bewoners een extra aardigheid: er komen zo’n honderd deelauto’s beschikbaar.

De drie torens krijgen een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. In deze kronen worden tuinbouwkassen geplaatst, waarin op grote schaal stadslandbouw wordt toegepast voor consumptie voor de bewoners en omwonenden, om bij te dragen aan het verduurzamen van de voedselketen in de stad.

WELL Gold-certificaat

Voor het nieuwe complex wordt er bovendien gestreefd naar een WELL Gold-certificaat. Bij oplevering wordt dit volgens de gemeente het een van de eerste gebouwen in Nederland waar het certificaat van toepassing is. Al eerder kreeg Blaak16 in Rotterdam de erkenning die zich richt op het algemeen welbehagen en welzijn van de toekomstige bewoners door te kijken naar de lucht in het gebouw, waterhuishouding, lichttoetreding, fitness, welzijn en comfort.

Daarnaast worden alle woningen in de verticale stad klimaatneutraal (EPC=0) en energiezuinig opgeleverd.

Lees later deze week een interview met ontwikkelaar Jeroen Messemaecker van de Graaff van Stadswaarde op Cobouw.nl. 

 

Reageer op dit artikel