Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Essent gaat honderden asbestdaken boerenbedrijven vervangen door zonnepanelen

bouwbreed 1158

Essent gaat honderden asbestdaken boerenbedrijven vervangen door zonnepanelen

Essent gaat komende jaren een groot aantal asbestdaken van (boeren)bedrijven vervangen door daken met zonnepanelen. In 2019 zal het gaan om ongeveer 150.000 vierkante meter asbestdak, verdeeld over zeventig bedrijven.

Dat heeft Essent donderdagochtend bekendgemaakt. In totaal denkt de onderneming komende jaren 625.000 panelen te plaatsen ter vervanging van asbestdaken.

Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken bij wet verboden. De kosten om de daken aan te pakken zijn vaak een struikelblok voor bedrijven. Dat wordt opgevangen nu boeren hun dak ter beschikking kunnen stellen aan het energiebedrijf. Als tegenprestatie worden de daken kosteloos gesaneerd. Na twintig jaar worden de boeren eigenaar van de zonnepanelen.

“Het vervangen van asbestdaken door een nieuw dak met zonnepanelen is driedubbele winst: het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie”, laat Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent weten.

Volgens haar zijn veel (boeren)bedrijven positief over het verwijderen van asbest, maar hikken ze aan tegen de vele hobbels die ze moeten nemen. “Veel agrariërs willen wel graag laten saneren, maar zien op tegen de hoge kosten en het gedoe. Hiervoor biedt Essent de oplossing door agrariërs volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun bedrijf.”

Op totale voorraad asbestdaken passen in totaal 17 miljoen zonnepanelen

Op dit moment heeft Nederland ongeveer 68 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan zo’n 80 procent in handen van agrariërs. Eind 2024 moet alles verwijderd zijn. Op de totale voorraad asbestdaken in Nederladn passen in totaal zo’n 17 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor het stroomverbruik van circa 1,6 miljoen huishoudens en een CO2-besparing van 3,2 Megaton.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels