nieuws

EIB: groei zet in 2019 onverminderd door

bouwbreed 870

EIB: groei zet in 2019 onverminderd door

Het nieuwe jaar belooft opnieuw goed te worden voor de bouw. De Monitor Bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laat weliswaar zien dat verwachtingen iets lager zijn dan een zes maanden geleden, maar het beeld is nog altijd gunstig.

Dit meldt het EIB dinsdag in een bericht. De meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet en een groei van het personeelsbestand. Daarmee is de prognose van de werkgelegenheid in de bouw voor het achtste achtereenvolgende halfjaar positief, is de conclusie van het instituut. Ook de feitelijke werkgelegenheid en de openstaande vacatures laten zien dat de groei er nog altijd in zit.

Utiliteitsbouw en gww grootste productiestijging

In 2018 lag de productie van de bouwketen 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. De utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw laten de grootste productiestijging zien, op de voet gevolgd door de woningbouw. Ook de omzet van de bouwsector zat in 2018 flink in de lift. Woningbouw en utiliteitsbouw boekten samen een omzetstijging van ruim 11 procent.

Tien maanden werkvoorraad

Bouwbedrijven hadden dit najaar gemiddeld voor bijna tien maanden aan orders in portefeuille, net als in het eerste halfjaar. Bij ingenieursbureaus steeg de orderportefeuille in vergelijking met het voorjaar het afgelopen halfjaar tot 5,8 maanden. In de installatiebranche en voor architectenbureaus is de werkvoorraad wel iets gedaald. Voor installateurs kwam de voorraad uit op acht maanden en voor architecten op vijf, dus nog steeds is de portefeuille flink gevuld.

Eén op de drie bedrijven in de bouwketen verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen. Het aandeel bedrijven dat een daling van de omzet verwacht, is wel iets groter geworden en bedraagt nu zo’n 10 procent. De totale omzetverwachting is daarmee iets lager dan een half jaar geleden.

Vacatures steeds moeilijker te vervullen

Werkgevers blijven voorlopig nog onverminderd op zoek naar werknemers. Steeds vaker bieden ze personeel een vast dienstverband aan. In het derde kwartaal van 2018 lag het aantal werknemers in de sector maar liefst 4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het vervullen van openstaande vacatures is in de loop van 2018 moeilijker geworden. Per duizend banen waren er in het genoemde kwartaal 51 vacatures. Een jaar eerder waren dat er 42.

Het EIB publiceert ieder halfjaar de Monitor Bouwketen. Het rapport laat de actuele stand van zaken in de bouwketen zien. Het wordt opgesteld in opdracht van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en UNETO-VNI (vanaf januari Techniek Nederland).

 

 

Reageer op dit artikel