nieuws

BouwBeurs gaat krachten bundelen

bouwbreed 1320

BouwBeurs gaat krachten bundelen

Relevantie is het sleutelwoord voor BouwBeurs 2019. Iedereen moet aan zijn of haar trekken komen tijdens de beurs in Utrecht. Hoe? Door te zien, te doen en te ervaren.

Hal 12, daar moet de bezoeker van BouwBeurs 2019 zijn die van reuring, actie en een beetje herrie houdt. Hier staan gereedschapsproducenten met de nieuwste haakse slijpers, slagmoersleutels, boormachines en ander gereedschap, al dan niet met een snoer. Met demonstraties de hele dag door, zegt beursmanager Marian Verheij van de Jaarbeurs Utrecht. Wie zelf graag in actie wil komen, kan meedoen aan de zeskamp. Verder is BouwBeurs het decor voor het NK metselen.

Nieuwscafé

Dan is er natuurlijk ook weer het Nieuwscafé, waar elke dag kopstukken, fabrikanten en ondernemers uit de bouwwereld worden geïnterviewd. Verheij: “Gezond en veilig werken op de bouwplaats is een van de thema’s die aan bod komt.” In het BouwBeurs Café – in het hart van de beurs – kunnen bouwprofessionals hun bezoek voorbereiden met een kopje koffie, en de beursdag afsluiten met een goede hap eten en een biertje. Het café – met live muziek – heeft meer dan 500 zitplaatsen.

Tegelplein

Nieuw is het (interactieve) Tegelplein: het resultaat van samenwerking tussen verschillende tegelproducenten. Op dit plein wordt vooral getoond hoe mooi het vak van tegelzetter is. Op het podium zijn doorlopend bondige product- en projectpresentaties. Verder bestaat het plein uit vier demozones, waar het draait om waterafdichting en voegen, ontkoppelen, groot-formaat snijden en lijmtechnieken. Ook is er een tegelsnijwedstrijd.

Voor iedereen

Relevantie, dat is hét sleutelwoord van deze editie, aldus Verheij. “Of je nu directeur, uitvoerder, timmerman, werkvoorbereider of scholier bent: BouwBeurs moet voor iedereen relevant zijn. Wie een bezoek brengt, moet aan het eind van de dag weggaan met het idee dat ze het niet hadden mogen missen. In de eerste plaats omdat ze vakinhoudelijk weer helemaal op de hoogte zijn en klaar zijn voor de toekomst, maar ook omdat ze geïnspireerd zijn geraakt en een leuke dag hebben gehad.” Aan de ongeveer 600 exposanten zal het niet liggen: een paar maanden voor de beurs is BouwBeurs nagenoeg uitverkocht. De vorige editie, in 2017, trok net geen 75.000 bezoekers. Verheij: “Het doel is 75.000 bezoekers of meer. Dat gaan we bereiken door meer dan ooit te sturen op inhoud en vakinhoudelijke interactie.”

Krachten bundelen

‘Tijd om de krachten te bundelen’, dat is het hoofd­thema van BouwBeurs. Verheij: “Bouwbedrijven, architecten, zzp’ers en andere bouwprofessionals hebben elkaar keihard nodig, meer dan ooit. Een tijdje geleden was ik bij de oplevering van een zeer duurzaam gebouw, een project dat vanaf het allereerste begin in co-creatie is ontstaan. De opdrachtgever was er heilig van overtuigd: zonder de intensieve samenwerking tussen onder meer de opdrachtgever, aannemer, architect en andere betrokken partijen was het project nooit volgens de uitgangspunten zo succesvol neergezet. Wie niet samenwerkt, gaat het niet redden in de bouw, dat weet ik zeker. Ook exposanten uit dezelfde branche zoeken elkaar op. Ze zijn in het dagelijks leven misschien elkaars concurrenten, maar hebben elkaar ook hard nodig om vooruit te kunnen. Krachten bundelen. Je ziet het hoofdthema duidelijk terug op de beurs. Op het Tegelplein bijvoorbeeld, maar ook op het Houtplein en het Hang- en Sluitwerkpaviljoen.”

Verheij vertelt dat deze beurs een vraaggerichte beurs is, met thema’s die nu actueel zijn in de bouw. Deze thema’s zijn bepaald na inspiratiesessies en gesprekken met onder meer werkuitvoerders, zzp’ers, bouwkundig adviseurs, architecten en directeuren. Veelgenoemde thema’s zijn bijvoorbeeld de energietransitie, renovatie & transformatie, gezonde gebouwen en woningen, gasloos bouwen en personeel en veiligheid. Een groot deel van het programma is zo veel als mogelijk samengesteld aan de hand van deze thema’s.

Studentenroute

“De bouwwereld is enorm in beweging”, vervolgt de beursmanager. De recessie is voorbij, grote projecten dienen zich aan, het kan niet op. “Er is werk te over, verder is digitalisering in de bouw heel belangrijk geworden. Het vergt een andere aanpak dan we gewend zijn. Uiteraard ken ik de keerzijde. Door het vele werk is er een tekort aan arbeidskrachten in de bouw. Anders gezegd: de bouw zit te springen om gemotiveerde vakmensen. Ook daar spelen we op in, met een speciale studentenroute.”

Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met het Platform vmbo BWI. Iedere student krijgt een opdrachtformulier en wordt langs verschillende exposanten geleid waar ze een opdracht moeten doen. Voor de goede orde: de deelnemende exposanten werken graag mee en weten ervan. Door alle opdrachten te doen, krijgen de leerlingen een goed beeld van wat de bouw qua werk allemaal te bieden heeft.

Reageer op dit artikel