nieuws

Constructif: ‘Zonder je personeel is een bedrijf een leeg gebouw’

bouwbreed 1691

Constructif: ‘Zonder je personeel is een bedrijf een leeg gebouw’
Dordrecht 8 oktober 2018 Leonard v.d. Berg (blauwe jas) en Wiebe Vervelde Bouwbedrijf Contructif Cobouw awards Foto Ries van Wendel de Joode

Weinigen kennen de naam, toch is Constructif kandidaat voor de Cobouw Award Beste Werkgever. Deze verbouw- en onderhoudspecialist met splinternieuwe naam plaatst nooit personeelsadvertenties, mensen komen vanzelf. “En daarna willen ze nooit meer weg.”

Genomineerden

Cobouw reikt op 21 november de Cobouw Awards uit. In totaal negen genomineerden in drie verschillende categorieën maken kans. In de categorie Beste Werkgever zijn dat: Constructif, Mourik en Heembouw. In de categorie Beste Product gaat het om XblocPlus, EverUse en PlasticRoad. En in de categorie Meest Duurzame Project: Q0 Amsterdam, Merosch Bodegraven en NOM Best. Komende weken laten we de genomineerden aan het woord. Vandaag: Constructif.

Een werknemer die onlangs een project “goed verklootte”, had bij een andere werkgever waarschijnlijk gevreesd de laan uit te vliegen. Constructif gaf de trouwe medewerker, ondanks een forse schade, meteen een uitdagend nieuw project. “Als werkgever kun je jezelf niet zomaar vrijpleiten”, filosofeert Wiebe Vervelde, algemeen directeur van Constructif, “Als jij een fout maakt, betekent dat niet automatisch dat je het niet kunt. Het betekent eerder dat ik je op een verkeerde plek heb neergezet.”

Afgerekend worden op een misser? Medewerkers van Constructif zullen het niet gauw meemaken. “Het gaat erom dat je van fouten leert”, doceert Vervelde. “Datzelfde geldt in de verhouding met onze klanten. Wij hebben nog nóóit een rechtszaak gehad.”

Klinkt als een vrijbrief voor werknemers om te avonturieren. Maar zo eenvoudig is het niet. ‘Vertrouwen’ is het sleutelwoord in de relatie tussen leiding en werknemers. “Wij sturen op medewerkerstevredenheid”, verklaart mededirecteur Leonard van den Berg. “En dat leidt vanzelf tot klanttevredenheid.”

Kaders en faciliteiten scheppen voor personeel

Zelf is hij het ultieme voorbeeld van de mogelijkheden die het bedrijf zijn werknemers biedt. Elf jaar geleden begon hij als werkvoorbereider, nu is hij de baas. “Inderdaad. Maar die term ‘baas’ klopt dus niet!”, roept hij. “Wiebe en ik scheppen kaders en faciliteiten voor de werknemers. Daardoor ontwikkelen mensen zich sneller en nemen ze makkelijker grote verantwoordelijkheden op zich. Dát is de kracht van ons bedrijf.”

Wie deze positivo’s zijn? Tot voor kort heetten ze nog Groenendijk PGN Bouw & De Kwaasteniet. Sinds 1 oktober opereren ze onder de naam Constructif. Die naam verwijst naar bouwen, en naar de ‘constructieve’ bedrijfslogan op de gevel van het kantoor in Dordrecht: ‘Bouwen aan Tevredenheid’.

Wiebe Vervelde richttte 25 jaar geleden Groenendijk PGN Bouw op en nam zes jaar geleden De Kwaasteniet over. De omzet, ten tijde van de overname respectievelijk 25 en 10 miljoen euro, groeide sindsdien hard. Dit jaar tikt de combinatie met 200 medewerkers een omzet van ruim 85 miljoen aan. Die wordt volledig geboekt in beheer, verbouw, onderhoud, transformatie en renovatie van bestaand vastgoed.

Nieuwelingen worden bijna altijd door bestaande werknemers binnengeloodst

De sterke groei maakt het behoud van de typische bedrijfscultuur een uitdaging, maar niet onmogelijk. Dat begint allemaal met aannemen van de juiste mensen, vertelt Vervelde. Het management weet volgens hem binnen een paar minuten of iemand binnen het bedrijf past. “Een kwestie van Fingerspitzengefühl.” Na dat gesprek heb je geen of een vast dienstverband. Gaat dat nou nooit eens mis? Eigenlijk nooit, constateren de heren. Want nieuwelingen worden bijna altijd door bestaande medewerkers binnengeloodst. Dat werkt als een natuurlijke ballotage, er liggen altijd namenlijstjes klaar met kandidaat-medewerkers. “Als we mensen nodig hebben, kijken we wie de juiste mentaliteit heeft – er moet een klik zijn. Een ruwe diamant slijpen we vervolgens zelf bij.”

Een introductieprogramma en een ‘buddy-systeem’ helpen daarbij. De eerste zes weken krijgen nieuwe werknemers een maatje mee als vraagbaak. Om de onderlinge banden verder te versterken zijn er ‘units’ en ‘kernteams’. “We zijn groot gegroeid, met vestigingen in Amsterdam, Zoetermeer en Rotterdam, maar willen de cultuur van kleinschaligheid behouden”, verduidelijkt Vervelde. “Door opdeling van het bedrijf in units bewaren we het oude gevoel. Onze platgeslagen onderneming sturen we met hulp van de unitmanagers aan.” Het moet vervreemding en strijd tegengaan tussen vestigingen, maar ook tussen andere units zoals het klantcontactcentrum, calculatie en het kenniscentrum.

‘Als je mensen kansen biedt, betaalt zich dat uit in loyaliteit’

Laatstgenoemde unit inventariseert welke kennis er al in huis is en waarin werknemers kunnen doorleren. Ontplooiingsmogelijkheden zijn van levensbelang, zegt Vervelde. “Als je mensen kansen biedt, betaalt zich dat uit in tomeloze loyaliteit. Er gaat hier eigenlijk nooit iemand weg.”

Centraal stellen van de werknemer heeft uiteraard ook te maken met de aard van het werk. Elke dag wordt Constructif door zijn medewerkers vertegenwoordigd bij huurders thuis. “Heel belangrijk dus dat zij lekker in hun vel zitten”, zegt Van den Berg. “Je werknemers zijn je MIP’s – je Most Important Persons. Zonder hen is een bedrijf een leeg gebouw.”


Cobouw Awards Event

Cobouw Awards Event

Reageer op dit artikel