nieuws

Zandproducent REKO investeert 125 miljoen in nieuwe reinigingsinstallatie

bouwbreed Premium 1035

Zandproducent REKO investeert 125 miljoen in nieuwe reinigingsinstallatie

REKO, producent van zand, grind en vulstoffen, is in het Rotterdamse havengebied gestart met de bouw van een nieuwe thermische reinigingsinstallatie. Jaarlijks moet deze installatie 1,2 miljoen asfalt omzetten in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte. Met de realisatie is een investering gemoeid van 125 miljoen euro.

De nieuwe installatie moet efficiënter worden dan de huidige van REKO, die al jaarlijks 600.000 ton minerale reststoffen verwerkt. Er wordt straks gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en daarnaast gaat de installatie zelf meer energie opwekken. Voor 50.000 huishoudens. ‘Dit is evenveel huishoudens als een stad in Delft’, verklaart REKO donderdag in een bericht.

‘Bijdrage aan circulaire economie’

Met de installatie kan REKO straks jaarlijks zo’n anderhalf miljoen ton schoon zand en grind leveren. Bovendien, stelt het bedrijf, levert het een grote bijdrage aan de circulaire economie. “Alles wat REKO verwerkt, hoeft niet gestort te worden. Dat is dus goed voor landschap en milieu. Schepen varen dan niet meer met in het buitenland opgegraven zand en grind maar nemen asfalt mee dat in Nederland, wordt omgezet in schoon zand en grind. Oftewel: de circulaire economie”, verklaart directeur David Heijkoop.

De werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe thermische reinigingsinstallatie zijn inmiddels gestart. Volgens planning zal de nieuwe installatie midden 2020 in gebruik worden genomen. Door de uitbreiding neemt het aantal medewerkers van REKO toe van 120 tot 140.

Reageer op dit artikel