nieuws

Wat vinden corporaties van Coen Hagedoorn? ‘Degelijk, maar niet alles loopt meer gesmeerd’

bouwbreed 3194

Wat vinden corporaties van Coen Hagedoorn? ‘Degelijk, maar niet alles loopt meer gesmeerd’
Coen en Jan Hagedoorn. Foto: Eran Oppenheimer

Een degelijke en betrouwbare aannemer die graag meedenkt en goed kan improviseren, maar net als alle andere hoofdaannemers vatbaar is voor de overspannen bouwmarkt. Dat is het beeld wat opdrachtgevers schetsen van Cobouw Award-winnaar Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Coen Hagedoorn Bouwgroep stond tot een paar weken geleden nog bekend als een gesloten bedrijf. De broers Jan en Coen Hagedoorn, directeuren van het bedrijf, houden niet van aandacht. Toen het ernaar uitzag dat Coen Hagedoorn de Cobouw Award zou winnen, benaderden we de broers. Een interview? Daar wilden ze een nachtje over slapen. “Ik ben niet gesloten, je mag alles aan mij vragen. Maar we hebben die behoefte om naar buiten treden niet zo”, verontschuldigde Jan zich.

Na het nachtje kwam het nieuws: nee, we doen niet mee. Daarom ging Cobouw bij een paar grote opdrachtgevers op zoek naar antwoorden op de vraag: wat voor bedrijf is Coen Hagedoorn? Waar zijn ze goed in en welke steken laten ze vallen? Het leverde interessante antwoorden op. Nog voor het profiel over de bouwgroep uit Huizen geschreven was, belde Jan Hagedoorn op. “Ik hoor dat jullie aan het bellen zijn. Misschien moeten we toch het interview maar doen.” Dat interview kwam er. De mannen bleken benaderbaar en zonder pretenties. Maar we willen u het beeld dat opdrachtgevers Ymere en Eigen Haard van het bedrijf schetsen niet onthouden.

De schuwheid van de broers Hagedoorn lijkt onnodig. Want grote opdrachtgevers van het bouwbedrijf uit Huizen, dat vooral woningen van corporaties renoveert en onderhoudt, spreken van een degelijk en betrouwbaar bedrijf. Al zien ze ook verbeterpunten.

Coen Hagedoorn heeft oog en oor voor bewoners

Peter Hildering, directeur Vastgoedbeheer bij woningcorporatie Eigen Haard ziet dat Coen Hagedoorn Bouwgroep snel werkt en op tijd en volgens afspraak oplevert. “Je kunt goed afspraken met ze maken. En ze hebben oog en oor voor bewoners. Dat is heel belangrijk.” Voor Eigen Haard doet Coen Hagedoorn mutatieonderhoud, renovaties en verduurzamingsprojecten. Volgens Hildering lopen de Huizenaren voorop met de toepassing van BIM en lean. “Ze verstaan hun vak.”

Maar toch is ook de best presterende bouwer niet smetteloos, wil hij wel kwijt. “Ik moet eerlijk zeggen dat het spannender wordt en dat niet alle processen goed meer lopen.” De vastgoeddirecteur doelt met name op een verduurzamingsproject met vierhonderd woningen. “Ik ga niet zeggen welk project dat is. Maar het is net opgeleverd en het is nog niet goed. We merken dat Coen Hagedoorn, net als andere aannemers, moeite heeft met het vinden van goede vakmensen.” De Amsterdamse corporatie merkt dat de bouwmarkt overspannen is geworden. Onderaannemers zijn duurder geworden of niet meer beschikbaar. “De eerste scheurtjes zijn zichtbaar. Het loopt niet allemaal meer gesmeerd als dat we gewend waren.”

Alle bouwers hebben daar volgens Hildering last van. Ze kiezen steeds vaker voor vakmensen “die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn”. Ook wordt volgens hem vaker met prutvoeten door huizen gelopen en vanwege haast de gewone lift gepakt in plaats van de bouwlift.

Jan Hagedoorn: ‘Je kunt niet alleen maar succesvolle projecten hebben’

Jan en Coen Hagedoorn willen in het interview dat ze een paar dagen later geven niet te veel over het specifieke project ingaan. “Dat lossen we liever met hun zelf op.” Feilloos is niemand, ook Coen Hagedoorn Bouwgroep niet, zegt Jan: “Ook wij maken fouten. Je kan niet alleen maar succesvolle projecten hebben.” Coen wil alleen het volgende kwijt over het project: “Er zijn altijd meerdere partijen betrokken bij een bouwwerk, je begint bij de initiatieffase en er komen meerdere partijen bij kijken. Vaak als er ergens iets misgaat, gaat er op meerdere fronten iets mis. Uiteindelijk los je het met elkaar op, en maak je het wel af. Je staat voor het werk dat je hebt gedaan.”

Toch staat kwalitatief goed werk leveren onder druk, ook bij Coen Hagedoorn Bouwgroep, merkt Ron Onverzaagt, manager Service en Onderhoud bij Ymere. Volgens hem kiezen onderaannemers steeds vaker voor projectenwerk in plaats van onderhoudswerk, omdat daar meer geld te halen is. Bij Ymere worden badkamerrenovaties door co-makers als Coen Hagedoorn vaak tegen vooraf afgesproken eenheidsprijzen gemaakt. Maar die co-makers willen in de huidige tijd van stijgende bouwprijzen meer geld zien. Onverzaagt: “De co-makers hebben gevraagd om nog eens goed naar de eenheidsprijzen te kijken. Dat is terecht. Het is de vraag of sommige prijzen in de huidige markt nog wel realistisch zijn. Dat onderzoeken we nu.”

Duurzaamheid en circulariteit: co-makers nemen nog weinig initiatief

Toch zit de discussie rond de stijgende bouwkosten het “vakkundige, degelijke en betrouwbare” werk van Coen Hagedoorn volgens Onverzaagt niet in de weg. “Het bedrijf is uitstekend in het ontzorgen. En ik hoor bijna nooit klachten over hun bij huurders.”

Maar een uitdaging ligt er wel voor het bedrijf uit Huizen: innovatie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. “De bouwers nemen weinig initiatief. Daar zou een tandje bij kunnen.”

Dory Louwerens, directeur vastgoedbeheer van Ymere, ziet Coen Hagedoorn veel en goed meedenken, kostenefficiënt werken en goed kunnen improviseren. “Geen woning is hetzelfde. Dat betekent dat je tijdens het werk moet kijken hoe je dingen op kan lossen.” Dat doet het bouwbedrijf volgens haar klantvriendelijk. “Ze doen wat ze beloven.” Volgens Louwerens is de meerwaarde van het bouwbedrijf dat het veel eigen personeel, dus betrokken mensen, in dienst heeft.

Winstuitkering als je goed werk aflevert

Dat is de laatste jaren alleen maar meer personeel geworden. Volgens het jaarverslag is het aantal werknemers tussen 2015 en 2017 met 84 werknemers uitgebreid naar een personeelsbestand van 363 mensen. Inmiddels heeft de bouwgroep vierhonderd mensen in dienst.

Dat Coen Hagedoorn Bouwgroep zo goed presteert bij Ymere zou ook samen kunnen hangen met het verdienmodel. Louwerens: “Bij Ymere wordt de winstuitkering bepaalt op basis van de kwaliteit die geleverd wordt. Dat geeft een prikkel.”

 

Coen Hagedoorn Bouwgroep

In 2015 telde Coen Hagedoorn Bouwgroep nog 280 medewerkers. Een overname van Jurriëns in 2016 en een belang in Wessels Bouw in 2018 zorgden voor extra omzet en personeel. Inmiddels telt de bouwgroep zo’n vierhonderd mensen en is de omzet gestegen van 125 miljoen euro (2016) naar 157 miljoen (2017). Eerder werd al personeel van het failliete Mulder Obdam ingelijfd en in Tilburg een vestiging van het failliete De Combi overgenomen. Zo’n 85 procent van het werk van Coen Hagedoorn Bouwgroep gebeurt voor professionele opdrachtgevers. Het meeste voor vijftig grote en middelgrote corporaties in het hele land. Het werk bestaat uit nieuwbouw, renovatie, groot onderhoud en klein onderhoud. De bouwgroep heeft twintig vestigingen in het hele land. Vader Coen Hagedoorn (76), die af en toe nog een kop koffie komt drinken op kantoor, startte het bedrijf in 1974 aan huis in Huizen.

Reageer op dit artikel