nieuws

Risico asbest-straalgrit zeer klein: “schade 200 miljoen en Eurogrit gaat betalen”

bouwbreed Premium 906

Risico asbest-straalgrit zeer klein: “schade 200 miljoen en Eurogrit gaat betalen”

Werknemers van 600 bedrijven en omwonenden liepen een zeer klein gezondheidsrisico door gebruik van straalgrit met asbest. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TNO en het RIVM in opdracht het ministerie van Sociale Zaken.

De zogenoemde dagelijkse grenswaarde voor asbest werd voor sommige werknemersgroepen weliswaar overschreden. Maar door de korte periode waarin blootstelling heeft plaatsgevonden blijft het totale gezondheidsrisico beperkt. Voor omwonenden van straalprojecten is door de korte duur van de blootstelling het gezondheidsrisico zelfs zeer beperkt.

800 bouwplaatsen verdacht

In oktober vorig jaar bleek dat er straalgrit is gebruikt dat met asbest was vervuild. De verontreinigde partij is ongeveer drie maanden in de handel geweest. Leverancier Eurogrit werd meteen aansprakelijk gesteld. OnderhoudNL heeft namens 600 MKB-bedrijven de strijd aangebonden met leverancier Eurogrit en raamt de  totale directe en indirecte schade op ruim 200 miljoen euro. Ruim 800 bouwplaatsen werden als verdacht aan gemerkt en tientallen bouwprojecten – vooral renovatieklussen – werden acuut stilgelegd, waaronder de Nijkerkerbrug, Willemsbrug en bij de betonreparatie aan de brughoofden bij Kornwerderzand werd overgestapt op een andere methode. Ondertussen is onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s, waarvan de uitkomsten naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Vulwerk en opruimen waren grootste risico

TNO heeft de hoogste asbestvezelconcentraties gevonden tijdens vulwerkzaamheden, gevolgd door opruimwerkzaamheden van droog straalgrit en overige werkzaamheden in verontreinigd gebied zoals inspecteren en afbreken steigermateriaal. Ook zijn tijdens stralen onder de straalkap in een aantal gevallen hoge asbestvezelconcentraties gevonden.

Hoewel uit het TNO-onderzoek naar de blootstelling aan asbestvezels blijkt dat de grenswaarde voor verschillende werknemersprofielen is overschreden, blijft het gezondheidsrisico zeer klein door de korte periode waarin de blootstelling heeft plaatsgevonden, zo concludeert het RIVM.

Staatssecretaris Van Ark wijst er in een Kamerbrief op dat de ketelboy of dieselwacht het grootste risico heeft gelopen. Dat omgerekend in het worst case scenario is een risico dat overeenkomt met 0,4 extra gevallen van asbest gerelateerde kanker op 100.000 blootgestelde werknemers.


Onderzochte blootstellingsscenario’s:

 • Het uitvoeren van straalwerkzaamheden (het stralen zelf)
 • Het vullen van ketels of reservoirs met ongebruikt straalgrit (de ketelboy of
  dieselwacht)
 • Het opruimen van gebruikt straalgrit en schoonmaken van vervuilde
  oppervlakken of apparatuur
 • Onderhoud van straal(gerelateerde) apparatuur
  Omstanders tijdens straalwerkzaamheden in of nabij het werkgebied
  (bijvoorbeeld een mangatwacht)
 • Omstanders na straalwerkzaamheden in het (verontreinigde) werkgebied
  (bijvoorbeeld een inspecteur of steigerbouwer)
  Transport van straalgrit en straalgrit-houdend materiaal

Bron: TNO


 

Reageer op dit artikel