nieuws

Minister: ‘Nieuw bouwstelsel maakt bouwen goedkoper’ (nou ja, waarschijnlijk)

bouwbreed Premium 1402

Minister: ‘Nieuw bouwstelsel maakt bouwen goedkoper’ (nou ja, waarschijnlijk)
Kajsa Ollongren

De bouwkosten dalen waarschijnlijk als de wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt ingevoerd. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Een opleverdossier. Bouwers die zelf instaan voor de kwaliteit en makkelijker kunnen worden aangesproken op fouten. Met een compleet nieuw stelsel van toezicht, handhaving en kwaliteitsborging wil het kabinet de bouwkwaliteit verbeteren.

De opdracht lijkt simpeler dan gedacht. Over de zogeheten wet kwaliteitsborging voor het bouwen bestaat al jaren discussie. Toen de kogel eindelijk door de kerk leek, floot de Eerste Kamer de minister terug: het is allemaal veel te ingewikkeld.

Sindsdien is het wachten op de minister. Met gemeenten zoekt ze draagvlak om met kleine, maar subtiele aanpassingen de wet toch zo snel mogelijk te kunnen invoeren. Binnenkort hoopt ze een bestuursakkoord te presenteren.

Intussen zit de minister niet stil. Op basis van een evaluatie van 19 proefprojecten met de wet trekt ze voorzichtig een aantal conclusies. Zo stelt ze dat de kosten niet of nauwelijks zullen toenemen. Sterker nog: ze zullen waarschijnlijk dalen.

‘Meer waar voor je geld’

De deelnemers van de projecten onderschrijven dat de toekomstige positie van gemeenten complex is. “Meer duidelijkheid is nodig over de wettelijke eisers.” Tegelijkertijd zijn ze wel positief over de te verwachten effecten. “Naar de mening van de meeste deelnemers is sprake van meer waar voor je geld voor de opdrachtgever.”

Wat de conclusies precies waard zijn, valt nog te bezien. De onderzoekers benadrukken namelijk dat de resultaten van de proefprojecten niet één-op-één te vertalen zijn naar conclusies over de werking van het beoogde wettelijke stelsel.

Meer proefprojecten

“Belangrijke elementen uit het stelsel zijn nog niet van kracht”, legt de minister uit. “Het gaat onder meer om de toelatingsorganisatie, het sanctie-instrumentarium en de aangescherpte aansprakelijkheid.”

Op 6 december vergadert de Tweede Kamer over de nabije toekomst van de wet. Minister Ollongren wil meer ervaring opdoen met de nieuwe wet. Pas als is aangetoond dat het nieuwe systeem leidt tot een betere bouwkwaliteit, tegen aanvaardbare kosten, wordt de wet van kracht.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Vorig jaar zomer besloot de toenmalige minister Plasterk de wet niet in stemming te brengen, omdat hij zag aankomen dat het voorstel niet kon rekenen op een meerderheid. Vooral het CDA lag dwars.

Reageer op dit artikel