nieuws

Meer winst en meer omzet voor vijftig grootste bouwbedrijven

bouwbreed 7938

Meer winst en meer omzet voor vijftig grootste bouwbedrijven

De vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland hebben overduidelijk de wind in de zeilen. Voor het eerst in jaren vertonen zij over de volle breedte herstel. In zowel omzet als winst. Dat blijkt uit de tiende Cobouw50, die vandaag is gepubliceerd.

In totaal wisten 37 van de vijftig grootste bouwers van ons land hun bedrijfsopbrengsten in 2017 te verhogen. Bij 25 van hen kwam de groei zelfs uit in de dubbele cijfers.

Veruit de grootste sprong voorwaarts maakte evenwel Friso Bouwgroep. De Friese bouwer voerde de omzet met ruim 65 procent op tot 212 miljoen, dankzij de overnames van (delen van) Bouwborg en Jurriëns, maar vooral dankzij de realisatie van de Danone-zuivelfabriek in Cuijk. Dat leverde Friso op de ranglijst maar liefst elf plaatsen winst op. Hemubo, dat vorig jaar de Amsterdamse aannemer Hillen & Roosen inlijfde, deed het met een omzetstijging van bijna 40 procent ook bovengemiddeld goed.

Dertien bedrijven moesten een omzetdaling slikken. Opvallend: vier daarvan staan er in de top 10. Met een afname van 21 procent leverden Heijmans en Sprangers het meeste in van allemaal. Vastbouw (-18 procent), Van de Ven (-13 procent) en Nijhuis Bouw (-12 procent) hadden ook te maken met een relatief grote teruggang in omzet.

Slechts één bouwer was verliesgevend: Ballast Nedam. Sinds 2009, het jaar waarin de allereerste Cobouw50 werd opgesteld, is dat aantal nog niet zo laag geweest. 42 aannemers wisten afgelopen jaar hun winst te verhogen. Ook dat zijn er veel meer dan normaal.

Bijna 1 miljard meer winst

Dat de bouw goede jaren doormaakt, blijkt ook wel uit de totale winst die de vijftig koplopers in de sector boekten. Die bedroeg ruim 767 miljoen. Dat is bijna 1 miljard meer dan in het jaar ervoor, toen de top 50 nog samen meer dan 200 miljoen verlies leed.

Ook de gezamenlijke omzet steeg, zij het licht met 0,14 procent tot dik 32 miljard. De gemiddelde nettowinstmarge kwam daarmee uit op 2,4 procent, een flinke verbetering ten opzichte van de 0 procent in het voorgaande jaar. Absolute uitblinker qua winstmarge is Baggerbedrijf De Boer. De baggeraar behaalde een nettomarge van 13,6 procent. Daarmee bleef het Ten Brinke (11,2 procent), ABB Bouwgroep (9,7 procent), Van Wanrooij (7,2 procent) en Vorm Holding (7 procent) ruim voor.

Tot de minder goed presterende bouwers behoren Ballast Nedam (-6,0 procent), Sprangers (0 procent) en BAM (0,2 procent).

Drie nieuwe binnenkomers

De Cobouw50 van 2018 kent drie nieuwe binnenkomers: Baggerbedrijf De Boer, Prins Aanneming Maatschappij en Van ’t Hek. De funderingsspecialist uit Zuidoostbeemster stond nog niet eerder in de Cobouw50 en maakt dus officieel zijn debuut.

Bekijk de ranglijst

Dat geldt niet voor de twee waterbouwers; zij stonden er afgelopen jaren al vaker in. De Boer en Prins profiteerden van het ontbreken van Kuin en Vink Bouw – vorig jaar nog goed voor respectievelijk de 48ste en 42ste plek – maar kenden daarnaast ook stevig omzetherstel.

Met name Baggerbedrijf De Boer deed het wat dat betreft goed. De baggeraar boekte een ruim 25 procent hogere bedrijfsopbrengst. Slechts vier ondernemingen uit de lijst deden het op dat vlak beter.

Cobouw Awards: vier prijswinnaars

Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft de Cobouw Award voor Best Presterende Bouwonderneming van het jaar gewonnen. De bouwer uit Huizen bleef Bouwgroep Dijkstra Draisma en De Vries en Verburg voor. Groot waren de verschillen niet. Coen Hagedoorn scoorde in het financiële performance-onderzoek dat Cobouw jaarlijks samen met PwC uitvoert onder de vijftig grootste bouwers, een totaal van 44,8 punten. Dijkstra Draisma kwam uit op een score van 42,1; De Vries en Verburg van 41,8.
De Award voor Beste Product ging naar PlasticRoad, een innovatie van KWS en een drietal partners. PlasticRoad versloeg XblocPlus van BAM en isolatieplaat EverUse. “De PlasticRoad is verreweg de meest vooruitstrevende van de drie innovaties en heeft de steen het meest ver in de vijver gegooid”, aldus juryvoorzitter Mick Eekhout.
NOM Best van BAM en NBArchitecten werd uitgeroepen tot Meest Duurzame Project en wist derhalve Merosch Bodegraven en QO Amsterdam achter zich te houden. Juryvoorzitter Andy van den Dobbelsteen: “Nul-op-de-Meterwoningen (NOM-woningen) zijn inmiddels gelukkig niet zo bijzonder meer, maar NOM-appartementen zijn zeldzaam. We weten dat er iets bijzonders aan de hand is als het sociale huurwoningen betreft.”
Heembouw sleepte de Cobouw Award Beste Werkgever in de wacht. Volgens juryvoorzitter Henk Volberda slaagt het bouwbedrijf uit Roelofarendsveen er goed in om werknemers te boeien en te binden. De manier waarop de onderneming nieuwe werknemers zich snel thuis laat voelen, is uniek in de sector. Alle achtergronden over de Cobouw50 en de Awards op: www.cobouw.nl/cobouw50

 

Reageer op dit artikel