nieuws

Groningse bouwers waarschuwen: ‘aanbesteding versterkingsopgave te stroperig’

bouwbreed Premium 1522

Groningse bouwers waarschuwen: ‘aanbesteding versterkingsopgave te stroperig’

De versterkingsopgave in Groningen dreigt opnieuw in de soep te lopen. Daarvoor waarschuwen Groningse bouwers. “Kennis ebt weg, kleine bouwers snakken naar duidelijkheid en de manier van aanbesteden dreigt te bureaucratisch te worden.”

Het kan. Een oude, typisch Groningse woning met steensmuren gasloos maken en tegen een aardbeving bestand. Urgenda en Bouwbedrijf Van Wijnen laten dat zien in Ten Post. Vorige week  presenteerden ze de stevige en gasloze Postkoamer.

Die Postkoamer moet Groningers hoop geven. En misschien ook wel de lokale bouwers. Want ondanks alle ontwikkelingen in de afgelopen maanden, is er nog altijd veel onduidelijk over het versterken van woningen in de regio, zegt Joost Coolegem, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen Groningen.

‘Killing’

Kennis ebt daardoor weg. Dat is killing voor deze operatie.”

Coolegem dringt aan op een duidelijke uitvoeringsorganisatie, met een heldere opdracht, mandaat en slagkracht. “En ook het geld moet geregeld zijn. Daar zitten wij als marktpartijen op te wachten.”

Coolegem mag aan verschillende tafels meepraten over de versterkingsoperatie. Hij vreest echter dat de aangekondigde aanbestedingen voor het aardbevingsbestendig maken van woningen te bureaucratisch wordt.

‘Keihard aan de hand’

“Procedures dreigen te stroperig te worden. Dat is keihard aan de hand nu.” De bouwdirecteur adviseert de autoriteiten de tenders voor het versterken van woningen zo slim mogelijk te doen. Hooguit veertig, vijftig woningen per keer.

“En er moet een dialoog mogelijk blijven met de markt. Betrek bouwbedrijven er vroegtijdig bij in bouwteams en timmer niet alles dicht. Bewaar ruimte voor de wensen van bewoners en oplossingen van de markt. Voorgekauwde ontwerpen werken gigantisch vertragend.”

Marjan Minnesma van Urgenda is het daar helemaal mee eens. Ook zij vreest voor te grote opdrachten en een teveel van bovenaf opgelegde manier van versterken, waar alleen grote bouwbedrijven iets mee kunnen.

Behapbare tenders

“Straks gaat er één hele grote Duitse bouwer met de opdracht vandoor. Dat moet je toch niet willen?” Minnesma dringt net zoals Coolegem aan op kleine tenders, van veertig, vijftig woningen per keer.

“Dan kunnen lokale bouwbedrijven de krachten bundelen. Juist zij investeerden veel in mensen, maar ook zij zien tot hun frustratie dat de opdrachten uitblijven.”

Minnesma is ook bang voor eenheidsworsten. Dat alle woningen straks op dezelfde manier moeten worden versterkt.

“Zo van, zo moet het en anders niet. Je moet de bewoners erbij betrekken, anders werkt het niet. En het is ook nadrukkelijk geen bouwklus, maar een installatieklus.”

Ook aardgasvrij

Ze vindt ook dat woningen die versterkt moeten worden, tegelijkertijd aardgasvrij moeten worden gemaakt. Al kost dat een paar extra centen.

In Ten Post laten Urgenda en van Van Wijnen met de Postkoamer zien hoe dat kan. Over het kostenplaatje (280.000 euro) kun je twisten.

Onder de foto loopt de tekst door

De Postkoamer

“Normaal kost het minder, maar deze woning is veel groter dan gebruikelijk. En de gebruikte installaties in de ontvangstkamer zijn overgedimensioneerd met twee hele grote convectoren. Hier willen we vooral laten zien, wat er allemaal mogelijk is.”

De Postkoamer moet de regio “iets positiefs brengen”, vervolgt Minnesma. “Binnenkort openen we ook een hennephuis. Of het wel realistisch is om duizenden woningen op deze manier een tweede leven te geven? Ik denk van wel. Bovendien verdienen Groningers die al jaren in de ellende zitten, meer dan een paar scheuren dichtsmeren. Hier is voor 300 miljard euro aan gas weggepompt. De bevolking verdient een stevig huis. Zonder energierekening. Groningers willen van het gas af.”

 

Reageer op dit artikel