nieuws

Bouw is Bertus en Hennie niet vergeten: ‘we blijven knokken voor zware-beroepenpensioen’

bouwbreed Premium 2181

Bouw is Bertus en Hennie niet vergeten: ‘we blijven knokken voor zware-beroepenpensioen’
Oude Bouwvakkers: Bertus en Henny

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw doen er nog altijd alles aan om ouderen in de bouw eerder met pensioen te kunnen laten gaan. Dat zeggen de cao-onderhandelaars tegen Cobouw na de mislukte onderhandelingen over een landelijke pensioenakkoord. “Allemaal zien we, dat het voor heel veel bouwvakkers moeilijk is om de eindstreep te halen.”

Oorverdovend stil was het. Bonden en werkgevers in de bouw zouden zich toch inzetten voor ouderen? Maar nergens las je over een regeling voor zware beroepen.

En toch is die wens in de bouw nog altijd alive and kicking, zeggen werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw. Ondanks de mislukte landelijke onderhandelingen deze week.

“Een akkoord zou een regeling voor bouwvakkers wel dichterbij gebracht hebben”, zegt George Raessens namens de werkgevers in de bouw. Gijs Lokhorst, bestuurder bij CNV Vakmensen geeft er juist weer een andere draai aan. “Er moet gewoon iets komen voor mensen die 45 jaar gewerkt hebben.”

‘De mannen zijn op’

Hoe dan ook blijft de bouwsector zich schouder aan schouder inzetten voor ouderen. Raessens legt uit waarom dat ook belangrijk is voor werkgevers.

“We zien allemaal dat het voor veel bouwvakkers heel moeilijk is om de eindstreep te halen. Bovendien zijn de discussies over de ziektewet en pensioenen erg theoretisch. Het is gewoon een feit dat de uitval bij veel beroepen in de bouw hoog is. Allemaal zien we dat die mannen op zijn. Daar moet iets voor komen.”

Gijs Lokhorst: ‘Er moet iets komen voor bouwvakkers die 45 jaar gewerkt hebben’

CNV-bestuurder Gijs Lokhorst rust niet voor ouderen in de bouw eerder kunnen stoppen met werken. “De komende tijd gaan we met werkgevers onze strategie bepalen. Dat er iets moet gebeuren voor mensen die er al 45 jaar hebben op zitten in bouw, mag duidelijk zijn.”

Politieke agenda

Een regeling voor zware beroepen is al vaker in politiek Den Haag besproken. Veel verder dan dat is het nooit gekomen. Lokhorst: “Volgens ons is het met een goede onderbouwing wel lukken. Binnenkort hopen we die te kunnen presenteren.”

George Raessens, luistert naar een discussie over circulair bouwen tijdens het Cobouw Café om Drachten. Foto: Cynthia van Dijk

Ook Raessens ziet serieuze mogelijkheden. “Het wordt niet makkelijk, dat realiseren we ons heel goed. Toch hebben we het idee dat een regeling voor zwaardere beroepen haalbaar zou moeten kunnen zijn. Mensen die in de ziektewet belanden kosten de maatschappij ook geld. Ik vraag me af of de politiek dat soort inverdieneffecten tot voor kort voldoende meenam in haar berekeningen.”

Tackelen

Hans Crombeen van de FNV heeft ook nog altijd hoop op een goede afloop. “De grote vraag is nu vooral: hoe gaan we dit dossier tackelen. Ondanks het feit dat het landelijk nog niet is gelukt met een pensioenakkoord, zie ik eensgezindheid in de bouwsector.”

Dat verklaart hij als volgt. “Met elkaar zien we dat ouderen het gewoon moeilijk hebben. Allemaal kennen we de voorbeelden van de 60-plussers in de bouwkeet die stram bewegen en pijnlijk kijken als ze opstaan.”

Hans Crombeen: Iedereen kent voorbeelden van 60-plussers die stram bewegen

Crombeen benadrukt dat het bevriezen van de aow-leeftijd van belang is. “Hoe verder de finishlijn komt te liggen, hoe moeilijker en duurder een speciale regeling voor bouwvakkers wordt.”

Gekkenhuis in de bouw

Om aandacht te schenken voor dit onderwerp liep Cobouw dit jaar een dag mee met Bertus en Hennie, twee betontimmermannen van boven de zestig. Beide snakken ze naar het einde. Ze denken dat ze pensioengerechtigde leeftijd niet halen.

Crombeen kan zich dat verhaal met alleszeggende foto’s goed voor de geest halen. “Nee, die twee ben ik zeker niet vergeten.”

Betontimmerman Bertus: “Mijn nekwervel is versleten”. Foto: Eran Oppenheimer

Betontimmerman Bertus (60) is daar blij mee. “Het is goed dat ze aan de gang blijven met een regeling voor ons. Dat is ook echt nodig. Er stromen nauwelijks jongeren in en dat betekent dat de druk bij ons steeds hoger wordt. Dat merk je gewoon. Momenteel is het ook een gekkenhuis in de bouw. Overal zitten ze om mensen te springen. Daar blijf je tegenaan hikken.”

Versleten nekwervel

Hij is nog altijd aan het werk, maar laatst kreeg Bertus te horen dat zijn nekwervel is versleten. “En mijn kraakbeen ook. Het doet niet echt pijn, maar ik word er echt moe van. Hoe het met Hennie gaat? Die is er ook gewoon nog elke dag. De laatste maanden van het jaar hebben we meestal wat seniorendagen die we aan het eind van de week opnemen. Hennie is morgen (vrijdag) aan de beurt en ik de week erna. Zo wisselen we dat af. Dat is wel lekker.”

Of er daadwerkelijk een regeling komt voor ouderen zoals Bertus en Hennie blijft koffiedik kijken. Binnenkort komt het EIB met een onderzoek naar de eventuele mogelijkheden.

Reageer op dit artikel