nieuws

‘Zzp’er op bouwplaats profiteert nauwelijks van bouwexplosie: 40 euro per uur’

bouwbreed 3676

‘Zzp’er op bouwplaats profiteert nauwelijks van bouwexplosie: 40 euro per uur’

De bouw trekt aan, maar zzp’ers op de bouwplaats merken daar helemaal niets van. Dat signaleert de FNV die honderden zelfstandige ondernemers interviewde. “De tarieven zijn laag, de meesten zijn niet verzekerd, slechts 1 procent bouwt pensioen op en het leeuwendeel verwacht niet dat het de eindstreep haalt.”

Van der Schaft is zijn achternaam. Maar dat is niet de reden dat hij de afgelopen tijd zoveel in de bouwkeet te vinden was. De vakbondsman interviewde er zzp’ers. Met als hoofdvraag: hoe gaat het met ze nu de crisis alweer vergeten lijkt? Profiteren ze van de betere tijden? Of is daar nauwelijks iets van te merken?

“Dat laatste”, zucht Henk van der Schaft. “De meesten produceren vooral. Stampen, stampen, stampen. Het heeft steeds minder met vakmanschap te maken.”

Tongen

FNV wilde van zzp’ers zelf weten hoe zij vinden dat ze ervoor staan. Hup de keet in, liefst niet te opvallend, anders komen de tongen nooit los.

“Of de helft in de bouwkeet zzp’er is? Nee, veel minder. Maar dat komt ook omdat ze gefaseerd op bouwplaatsen worden ingezet. Eerst de timmermannen, dan de montage, en ga zo maar door.”

De algemene teneur was niet zoals je misschien zou mogen verwachten. “Ondanks de opleving in de bouw, profiteren zelfstandigen op de bouwplaats er nauwelijks van.”

Op de bouwplaats, valt hij een paar keer in herhaling, zzp’ers die voor particuliere opdrachtgevers werken hebben het stukken beter.

Lage tarieven? “Ja, gemiddeld 35 tot 45 euro per uur, dat is niet erg hoog, eigenlijk het niveau van vlak voor de bouwcrisis. En veel van hen zijn niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ze bouwen ook geen pensioen op. Dat is echt zorgelijk. Premies zijn te duur (400 tot 600 euro per maand) en vaak zijn ze ook onverzekerbaar.”

Kwetsbaar vindt Van der Schaft dat veel zzp’ers afhankelijk zijn van slechts een paar opdrachtgevers (tussen de 1 en 3), ruim op een hand te tellen. “Daar zet ik wel mijn vraagtekens bij.”

Zijn zzp’ers wel blij?
“Ja dat wel, ze hebben werk zat. Maar van echt ondernemerschap is geen sprake. Het aantal zzp’ers dat rechtstreeks contact heeft met de uitvoerder is beperkt. Natuurlijk mag je arbeid verhuren, daar is niets mis mee, maar als je weinig te zeggen hebt over je tarieven en je bouwt geen pensioen op dat is het wel een link verhaal. Sommigen hebben ook geen keuze. Werken voor opdrachtgevers die hun tarieven ook niet kunnen verhogen omdat het project al jaren geleden is aangenomen.”

Wat moet er gebeuren?
“De zzp’ers zouden echt vakmanschap en schaarste moeten gaan vertalen naar betere opbrengsten. Ze zijn gewild, maar dan mag dan ook worden beloond. Betere tarieven en voorzieningen. Wat ze zelf kunnen doen? Blijf niet in hetzelfde kringetje opereren, wapen je tegen een nieuwe bouwcrisis die er op een dag ongetwijfeld komt.”

Jong en oud, Van der Schaft sprak ze allemaal, zelfs eentje die ouder was dan 65. “En die was ook nog gezond. Dat vond ik een zeer bijzondere ontmoeting. De meeste zzp’ers – op de bouwplaats – hebben namelijk de grootste moeite om de eindstreep te halen. Bijna honderd procent van de groep boven de 55 klaagt over fysiek zwaar werk en lange reistijden. Den Haag walst veel te makkelijk over dit probleem heen.”

Naar aanleiding van eerdere berichtgeving in Cobouw stelde 50-Plus Kamervragen over de situatie van schijnzelfstandigen in de bouw. De vragen zijn nog niet beantwoord door de minister. 


De belangrijkste resultaten van de FNV-enquête 

 • 88 procent aan de zzp werd bewust zzp’er (12 procent had het liever anders gezien)
 • 2/3 sluit zelf overeenkomst af met de opdrachtgever (28 procent werkt via een bemiddelingsbureau of voor de ex-werkgever).
 • 55 procent heeft jaarlijks meer dan 3 opdrachtgevers
 • 45 procent heeft tussen de 1-3 opdrachtgevers
 • 76 procent bepaalt zelf zijn tarief (15 procent kan dat niet)
 • 58 procent heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
 • 50 procent is niet geïnteresseerd in verzekeringen en 13 procent is helemaal niet verzekerd
 • slechts 1.3 procent bouwt pensioen op
 • 22 procent heeft een uurtarief tussen de 25 en 35 euro
 • 65 procent een uurtarief van tussen de 35 en 45 euro
 • 11,5 procent een uurtarief hoger dan 45 euro
Reageer op dit artikel