nieuws

Kinderen openhartig over de bouw in vlog à la Praatjesmakers

bouwbreed Premium 1025

Kinderen openhartig over de bouw in vlog à la Praatjesmakers

Met een vlog à la Praatjesmakers baarde KnaapenGroep afgelopen week aardig wat opzien. Twee medewerkers van het bedrijf gingen met kinderen in gesprek over de bouw. Het leverde verrassende en grappige uitspraken op.

Willen jullie geen bouwvakker
worden?
“Nee, dat is saai.”
Waarom is dat saai dan?
“Dan moet je heel erg poepen.”

Het is een van de anekdotes uit het drie minuten durende filmpje. Terwijl de kinderen aan het knutselen zijn met bouwmaterialen worden ze ondervraagd door twee ‘bouwmevrouwen’ van KnaapenGroep. Deze twee vrouwen maken vaker vlogs om onderwerpen in de bouw op een grappige manier aan de kaak te stellen. “De bouw is vaak zo serieus, wij willen laten zien dat KnaapenGroep een leuk bedrijf is, waar je ook lol kunt maken”, vertelt Janneke de Cort, creatief bruggenbouwer en het brein achter het filmpje.

Jullie hebben hier ook vast veel lol om gehad.
“Zeker. En dit was nog lang niet alles, we hebben zoveel leuke uitspraken over.”

Leuk hoor, maar waarom was dit filmpje nodig?
“Eigenlijk hebben we deze vlog in eerste instantie vooral gemaakt om ons eigen personeel trotser te maken op het bedrijf. Waar ben je nou trotser op dan je eigen kinderen? Daarom hebben we medewerkers gevraagd of ze hun kinderen wilden laten meedoen in deze vlog en de animo was erg groot. Bovendien past het thema bij KnaapenGroep, want dit is het oudste familiebedrijf van Nederland.”

Zo denkt VolkerWessels

Zo denkt VolkerWessels
In een eerder bericht schreven jullie dat dit filmpje vooral bedoeld was vanwege het enorme personeelstekort in de bouw. Om de jonge generatie alvast warm te stomen…
‘‘Klopt, dat is de andere reden dat we dit filmpje hebben gemaakt. We vroegen ons af: gaat de twaalfde generatie straks nog wel de bouw in? Op dit moment is de elfde generatie van KnaapenGroep aan het roer. Maar steeds minder jongeren kiezen voor de bouw. Komt er straks nog wel een nieuwe generatie?”

Dus jullie hopen met dit filmpje ook meer kinderen enthousiast te maken over de bouw?
“We verwachten niet dat we door dit ene filmpje opeens meer jonge timmermannetjes kunnen klaarstomen voor de bouw. Het is meer dat we het onderwerp personeelskrapte eens op een leuke manier, met een knipoog, wilden benaderen. De bouw is vaak zo serieus. Wij willen laten zien dat Knaapen een leuk bedrijf is, waar je ook lol kunt maken.”

Dus het is ook bedoeld om nieuw personeel aan te trekken?
“Nou, meer voor het behoud van personeel. Medewerkers zijn in deze tijd zo belangrijk, die moet je koesteren. Daarom stoppen we daar veel energie in. Zoals ik al zei willen we onze medewerkers trotser maken op ons bedrijf. Dit zijn de dingen waarover gepraat wordt op verjaardagen. Een filmpje waar je eigen kind op staat, die deel je met vrienden en familie. Maar onze bouwmevrouwen hebben ook vlogs gemaakt voor het aantrekken van personeel.”

Oh ja? Werkt dat?
“Ja, bijvoorbeeld voor werkvoorbereider, timmerman of onderhoudsschilder. De bouwmevrouwen gaan dan op pad om uit te zoeken hoe het is om dat werk te doen. Het werkt zeker. Sinds we dat filmpje hebben geplaatst, hebben we opeens veel meer sollicitatiebrieven binnen gehad.”

De filmpjes worden gemaakt door twee vrouwen. Hopen jullie hiermee ook meer vrouwen aan te trekken?
“Nee, dat is niet de insteek. We hebben voor de filmpjes gewoon twee leuke personen uitgezocht en toevallig zijn dat vrouwen. Het geeft overigens wel een leuke dynamiek op de bouwplaats, als deze twee vrouwen met de hard werkende mannen in gesprek gaan.”

Even terug naar de praatjesmakers-vlog. Wat vind je de meest verrassende uitspraak van de kinderen?
“Oei, dat is een lastige. Ik denk toch het gesprek over poepen. Je ziet het in het filmpje niet, maar dat gesprek ging zo’n twintig minuten lang door. Eerst was helemaal niet duidelijk waarom de kinderen zeiden dat bouwvakkers zoveel poepen. Maar later bleek het te komen omdat de toiletten op de bouwplaatsen niet zo populair zijn. Werknemers houden het op, en als de vaders van de kinderen thuiskomen, zitten ze eerst op de pot. Het is toch geweldig dat kinderen zo eerlijk zijn?”

Dit is de situatie

Dit is de situatie
Komen er nog meer praatjesmakersfilmpjes?
“Ja, sowieso nog een. We hebben nog zoveel materiaal dat we daar nog een filmpje van gaan maken. Maar het wordt daarna een uitdaging om iets te maken waar het personeel nóg trotser op kan zijn. Je bent tenslotte toch het meest trotst op je eigen kinderen.”

Reageer op dit artikel