nieuws

Inspectie legt werk stil op 22 Tilburgse bouwlocaties vanwege gevaarlijke situaties

bouwbreed 1821

Inspectie legt werk stil op 22 Tilburgse bouwlocaties vanwege gevaarlijke situaties

De Inspectie SZW heeft op 22 bouwlocaties in Tilburg de werkzaamheden stilgelegd vanwege gevaarlijke werkomstandigheden. Dat heeft de toezichthouder, die in totaal dertig bouwplaatsen in de Brabantse stad bezocht, bekendgemaakt.

Volgens de inspectiedienst werd er op de helft van de bezochte bouwlocaties onveilig gewerkt op hoogte, waardoor bouwvakkers het risico liepen te vallen. Op dertien plekken was de situatie in dat opzicht zelfs zo ernstig dat het werk stil werd gelegd. Ook werden er twee waarschuwingen gegeven.

Acht bouwplaatsen konden niet veilig worden betreden of worden verlaten. In die gevallen was er sprake van instortingsgevaar of kans op aanrijdingen. Op vier locaties werden werknemers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals kwarts, houtstof of dieselmotorenemissie.

Geen overtredingen op gebied van beloning of arbeidstijden gevonden

Op één bouwplaats waar asbest werd verwijderd, ontbrak het vrijwaringsbewijs daarvoor. De inspecteurs noteerden geen overtredingen van de regels op het gebied van beloning of arbeidstijden.

Minister Ollongren maakte recentelijk bekend dat op en rondom bouwplaatsen een verplichte veiligheidsbaas moet komen. Zij wil dat bij wet gaan regelen.


Op 4 december organiseert Cobouw het congres Veiligheid op de bouwplaats

Tijdens dit congres hoort u meer over de verschillende veiligheidsrisico’s op en rond de bouwplaats en de mogelijkheden die we hebben om samen te komen tot een bewust veiligere bouwsector. In een van de sessies doet Geert van der Linde, corporate safety officer Royal BAM Group verslag van een project dat gerealiseerd werd in Dubai, waarbij ze twee miljoen werkuren zonder verzuim bereikten. Hij deelt met u welke aanpak, voorwaarden én mentaliteit cruciaal zijn voor een dergelijk resultaat. Kijk voor meer informatie op veiligheidopdebouwplaats.nl

Reageer op dit artikel