nieuws

Honingraatkarton als lichte drager voor van alles

bouwbreed Premium 1008

Honingraatkarton als lichte drager voor van alles

Met platen van honingraatkarton gevuld met zand verzorgt de firma Wolf akoestische isolatie. Een 12 mm dikke plaat met kwartszand isoleert net zo goed als tien centimeter steenwol.

De firma uit Beieren grijpt terug op een oud principe om zand als massa toe te voegen aan lichtgewicht constructies. Dat vergroot de thermische en akoestische prestatie van gebouwen. Het honingraatkarton fungeert daarbij vooral als lichte drager, die het zand op een heel gemakkelijke manier precies op de plek brengt waar het nodig is. De platen zijn drukvast en goed beloopbaar in de bouwfase. Ze kunnen bovendien worden voorzien van een folielaag zodat ze enigzins vochtbestendig zijn.

Op de BAU2019 die in januari in München plaats vindt,  laat Wolf zien wat voor systemen er allemaal opgebouwd kunnen worden met de honingraatplaten. Een standaard phonestar-plaat levert 36 decibel akoestische isolatie. Gevuld met veldspaat, komt de plaat zelfs tot 42 db. Vooral voor renovatieprojecten is het dunne, lichte droogbouwsysteem volgens directeur Micahel Wolf een uitkomst.

Wolf brengt de plaat sinds begin deze eeuw op de markt. Sinds 2006 beschikt het over een toelating voor de strenge Duitse markt. Vier jaar later volgde een Europese ETA.

“We werken graag met met honingraatkarton”, vertelt directeur Michael Wolf. Zo heeft de firma ook  vloerverwarmingsplaten waar de leidingen gemakkelijk in geklikt kunnen worden. Met slangen met een diameter van 16 mm wordt een systeem met een totale een totale inbouwhoogte van  slechts 24 mm gerealiseerd. Een aluminium laagje aan de bovenkant zorgt voor goede spreiding van de warmte waardoor de responstijd korter is dan die van welk andere vloerverwarmingssysteem ook.

Sinds een paar maanden werkt Jupiter Vloerverwarming in Nederland met de platen van Wolf. Directeur Bas Linsen meldt dat hij vooral  de 12 mm plaat met zand graag toepast vanwege de goede akoestische prestaties. “Omdat je bij woningscheidende vloeren ook te maken hebt met contactgeluid leggen we daar bovenop bij voorkeur de houtvezelplaat die wij zelf al jaren geleden ontwikkelden. De slangen voor de vloerverwarming worden daar zo in geklikt.”  Net als de honingraatplaat van Wolf werkt dat systeem met aluminium lamellen, die zorgen voor een korte responstijd.

Reageer op dit artikel