nieuws

CNV doet aangifte tegen ‘malafide’ metselbaas

bouwbreed 1687

CNV doet aangifte tegen ‘malafide’ metselbaas

CNV Vakmensen heeft aangifte gedaan bij de politie tegen bouwondernemers Machiel D. en Burak Y. De ‘malafide’ metselbazen zouden al jaren op grote schaal metselaars en kalkzandsteenlijmers oplichten.

“We hebben hier te maken met malafide praktijken, waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen”, stelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. Dat de vakbond de route via het strafrecht kiest en namens een groep leden (tien) aangifte doet, is volgens hem uniek.

De maat is dan ook echt vol. “Uit eigen onderzoek blijkt dat Machiel D. en Burak Y. de afgelopen jaren een netwerk hebben opgezet van schimmige bv’s. Het begint mooi. Metselaars krijgen een contract en alles lijkt goed geregeld maar niets is minder waar. Stelselmatig worden ze bestolen en het geld verdwijnt op een slinkse manier in de zakken van de eigenaren”, zegt Fortuin.

200.000 euro

Gedupeerden zouden zeker voor 200.000 euro salaris en premies zijn misgelopen. Op tal van manieren zouden de twee verdachten werknemers oplichten. “Van achterstallige betalingen tot het niet afdragen van pensioenpremies. En bij ziekte werden de getroffen werknemers niet doorbetaald.”

CNV Vakmensen zit de twee al jaren op de hielen. Het won zelfs al enkele rechtszaken. Onderaan de streep leverde dat niets op. “Telkens weer stuitten we op failliete of lege bv’s.”

Fortuin wil dat het Openbaar Ministerie de zaak overneemt. “Wat ons betreft krijgen deze nep-ondernemers voor een heel lange tijd een bestuursverbod opgelegd, zodat ze geen nieuwe bedrijven meer kunnen starten.”

“Ik heb niemand opgelicht”

Tv-programma Opgelicht!? besteedde eerder dit jaar aandacht aan de zaak. Machiel D. is zich van geen kwaad bewust, laat hij per email weten op vragen van Cobouw. “Mijn reactie is simpel. Ik heb niemand opgelicht.”

CNV Vakmensen roept bouwbedrijven ook ter verantwoording. De afgelopen maanden schreef de vakbond tientallen bouwbedrijven aan die zaken deden of doen met het tweetal.

“Veel bedrijven hebben daar goed op gereageerd. Maar als bedrijven willens en wetens zaken met hem blijven doen, brengen we dit in de publiciteit.”

Voor de gedupeerde metselaars probeert CNV Vakmensen compensatie te krijgen, via het UWV of via bouwbedrijven die Machiel D. inschakelden.

In een andere zaak is tegen Machiel D. twee weken geleden een celstraf geëist van 2,5 jaar. De kwestie draait om belastingfraude, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude met een uitzendbureau.

Reageer op dit artikel