nieuws

Bouwkosten schieten nog verder omhoog: 8,5 procent stijging

bouwbreed 6360

Bouwkosten schieten nog verder omhoog: 8,5 procent stijging

De bouwkosten stijgen nog harder dan verwacht. Bouwkostenspecialist BDB spreekt nu over een stijging van 8,5 procent voor de rest van dit jaar, terwijl eerder een stijging van 7,5 procent werd verwacht.

Het gaat om een gemiddelde stijging. Bij het ene project kunnen de prijzen soms wel vijftien procent afwijken van het oorspronkelijke budget, bij een ander kan het percentage een stuk lager liggen. “Op zich is deze stijging in lijn met de verwachtingen, we hanteren namelijk altijd een bepaalde bandbreedte”, legt Ted Peek, general manager bij BDB, uit naar aanleiding van berichtgeving op BNR Nieuwsradio.

Eind nog lang niet in zicht

De oorzaak van de prijsstijgingen is niet anders dan eerder werd voorspeld. Het heeft vooral te maken met een tekort aan bouwers, terwijl de vraag wel blijft toenemen, verklaart Peek.

Het einde is nog lang niet in zicht. BDB verwacht dat de stijging  pas rond eind 2019/ begin 2020 aan de top zit. Tegen die tijd zullen projecten nog steeds flink boven de kostprijs uitkomen, maar dan wordt er wel een daling ingezet. Pas rond 2022 verwacht Peek dat de bouw weer in een laagconjunctuur terecht komt.

Reageer op dit artikel