nieuws

Ballast Nedam kruipt uit de rode cijfers: dit jaar break-even resultaat

bouwbreed Premium 2510

Ballast Nedam kruipt uit de rode cijfers: dit jaar break-even resultaat

Ballast Nedam kruipt dit jaar uit de rode cijfers. Bovendien zal de Nieuwegeinse bouwer komend jaar een forse omzetsprong maken. Dat heeft het concern donderdagochtend laten weten in een trading update.

Voor 2018 gaat Ballast Nedam uit van “ongeveer een break even resultaat”. Daarmee zou het bedrijf zes verliesgevende jaren achter zich laten. Onder meer de problemen bij het infraproject Maasvlakte-Vaanplein brachten Ballast Nedam in financieel zwaar weer.

Over het afgelopen jaar boekte de aannemer een verlies van bijna 45 miljoen euro. In 2016 was dat zelfs 76 miljoen. Dieptepunt op dat vlak kende Ballast Nedam echter al in 2014 toen er een verlies van 103 miljoen in de boeken verdween.

Ballast Nedam kon zelf zijn hoofd niet meer boven water houden en kwam – als gevolg daarvan – begin 2016 in handen van Renaissance. Eigenaar van deze Turkse onderneming, Erman Ilicak, pompte tot dusver ruim 100 miljoen in de Nieuwegeinse bouwer.

Onderliggend resultaat inmiddels positief

In het handelsbericht laat Ballast Nedam weten dat het onderliggende resultaat inmiddels positief is. Dat er nog geen winst geboekt wordt, houdt vooral verband met investeringen. Die drukken het resultaat. Ballast Nedam investeerde onder meer in de kwaliteit van de design-, calculatie- en tenderafdelingen, maar ook in nieuwe bedrijfsonderdelen zoals Ballast Nedam Renewables en Ballast Nedam Bouw regio Midden.

Volgens Ballast Nedam-bestuurder Olav Padberg beginnen alle ingrepen en strategiewijzigingen nu hun vruchten af te werpen. Vooral in het orderboek, dat inmiddels voor meer dan 1,5 miljard aan projecten bevat,  is dat al duidelijk waarneembaar.

‘Veel meer vertrouwen in kwaliteit van de projecten’

“Voor het eerst sinds 2012 zijn we weer terug op dit niveau”, zegt Padberg. “Deze keer hebben we echter veel meer vertrouwen in de kwaliteit van de projecten. Het tender- en aanbestedingsproces zijn namelijk compleet aangepast. We staan nu ook veel sterker op het gebied van risicomanagement.”

Het percentage ‘oude projecten’ maakt nog maar voor minder dan 6 procent deel uit van het huidige orderboek. Padberg: “We zijn erg verheugd om te ervaren dat de strategie die we twee jaar geleden hebben ingezet, selectief tenderen, de kwaliteit van de orderportefeuille verbeteren en laten groeien nu zijn vruchten begint af te werpen.”

Omzet stijgt volgend jaar naar 1 miljard

Ballast Nedam verwacht dat de omzet komend jaar met 15 tot 30 procent zal stijgen naar bijna 1 miljard. Die toename wordt ook veroorzaakt doordat eerder dit jaar de Europese activiteiten van Renaissance, verenigd in Heitkamp, zijn ondergebracht bij Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel