nieuws

Vakbond wil ‘projectpact’ met bouwopdrachtgevers voor eerlijke prijs

bouwbreed Premium 940

Vakbond wil ‘projectpact’ met bouwopdrachtgevers voor eerlijke prijs

CNV Vakmensen wil met opdrachtgevers in de bouw afspraken maken over de aanbestedingsvoorwaarden. Die zouden zo moeten worden aangepast dat alle werkenden – werknemers, zzp’ers en onderaannemers – er voordeel bij hebben.

Dat heeft voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen maandag laten weten. Hij spreekt in dat verband over een “projectpact  waarmee voor alle werkenden acceptabele voorwaarden zullen gelden. Juist nu, in tijden van hoogconjunctuur, moet die polderaanpak zijn vruchten afwerpen”, aldus Fortuin.

Volgens de bond worden – vooral in de bouw en in de vervoerssector – opdrachten nog altijd vaak gegund op basis van de laagste prijs. Met als gevolg een, voor werkenden, funeste, race naar de bodem. “Door die lage prijs teert een zzp’er noodgedwongen in op z’n inkomen en op z’n toch heel noodzakelijke premies voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor werknemers geldt niet zelden dat ze meer werk moeten verzetten dan ze redelijkerwijs aankunnen.”

‘Daarmee is de terugkeer van de eerlijke contractprijs een feit’

Hoe meer schakels in de keten, hoe dunner de spoeling wordt, weet Fortuin.  “Loopt een project vervolgens onvoorzien financieel uit de klauwen, dan wordt het helemaal desastreus en leidt het nogal eens tot bijna-faillissement van de contractuitvoerder. Forse reorganisaties zijn het gevolg. Enfin, recente voorbeelden zijn helaas eenvoudig aan te wijzen. Een volstrekt ongewenste gang van zaken.”

Met het voorgestelde projectpact wil CNV Vakmensen de huidige situatie doorbreken. “Vaste werknemers, tijdelijke deelnemers, zzp’ers, beveiligers en andere dienstverleners, allemaal vormen ze een schakel in de aanbesteding. Die verbinding – je kunt het ook gelijk speelveld noemen – moet dan ook terug te vinden zijn in die aanbesteding. Daarmee is de terugkeer van de eerlijke contractprijs een feit.”

‘De overlevingskansen voor ondernemingen krijgen een steviger fundament’

Volgens de vakbondsvoorzitter hebben ook opdrachtgevers daar belang bij. “Voor hen ontstaat een glasheldere onderhandelings- en contractpartner. De vakbond wordt weer de herkenbare vertegenwoordiger van alle werkenden. Randvoorwaarden voor elk aangenomen klus worden op deze wijze transparant. De overlevingskansen voor ondernemingen, en daarmee de werkgelegenheid voor de mensen, krijgen een steviger fundament. Daarmee is het ten volle maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Reageer op dit artikel