nieuws

‘Kraan hengelde al een tijdje toen die omviel, dat is juist zo vreemd’

bouwbreed 4765

De verhuurder van de kraan die vorige week omviel in Zevenhuizen tast nog altijd in het duister naar de oorzaak. “Het gebeurde toen de kraan al even aan het hengelen (lees: in bedrijf) was. Dat is juist zo vreemd.”

‘Kraan hengelde al een tijdje toen die omviel, dat is juist zo vreemd’

Geen doden, geen gewonden. Toch roept het kraanongeval in Zevenhuizen allerlei vragen op bij Boer BV, de verhuurder van de kraan die vorige week plots omviel.

“Met hoofdaannemer Heijmans onderzoeken we het ongeval. Wij weten dat één van de stempels wegzakte, maar hoe dat heeft kunnen gebeuren is voor ons nog een raadsel”, verklaart Hans Boer, directeur van de materieelverhuurder.

“De kraan stond al een tijdje te draaien”, gaat hij door. “Dat is nou juist zo vreemd. Dat ie al een poosje aan het hengelen was.”

De kraan werd op afstand bestuurd. Wie aansprakelijk is voor het ongeval, durft Boer niet op voorhand te zeggen. Volgens hem verschilt dat per ongeval. Dat de schuldvraag bij hijsongelukken complex is, bleek al uit een eerdere publicatie van Cobouw.

Kozijnen

Boer BV verhuurt al meer dan vijftig jaar kranen. Volgens de directeur heeft het bedrijf zelden een ongeval meegemaakt.

Hoofdaannemer Heijmans haalt vooralsnog vooral opgelucht adem. “Gelukkig is er geen sprake van persoonlijk letsel”, zegt een woordvoerder van het bouwconcern. Volgens hem viel de kraan om toen er kozijnen werden geplaatst.

Richtlijn

Om ongelukken met kranen te voorkomen, bestaat er een richtlijn torenkranen. Of die richtlijn is nageleefd, is onduidelijk.

De omgevingsveiligheid bij bouwprojecten staat ter discussie sinds het dodelijke ongeval in Den Haag tijdens de renovatie van het Oude VROM-gebouw, en het hijsdrama in Alphen aan den Rijn. Bij beide incidenten speelde ‘de hijskraan’ een hoofdrol.

Uit onderzoek bleek eerder dat hijskranen in binnensteden vaak te weinig ruimte hebben. Minister Ollongren wil daar iets aan doen. Wanneer ze het Bouwbesluit aanpast, is niet bekend.

Check hieronder een filmpje van het ongeval (Bron: Media BV)

Reageer op dit artikel