nieuws

CBS: Grootste aantal snelle groeiers in de bouw

bouwbreed 1610

Het gaat goed met de economie en daardoor ook met bedrijven. Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is vorig jaar verder gestegen. In de bouw nam het aantal snelle groeiers het meeste toe.

CBS: Grootste aantal snelle groeiers in de bouw
bouw cbs groei

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die maandagochtend zijn gepubliceerd. Onder snelle groeiers verstaat het CBS bedrijven met minimaal tien werknemers waarvan het personeelsbestand in drie jaar tijd jaarlijks met minimaal een tiende is toegenomen.

Procentueel meeste groei, maar niet in aantallen

Procentueel nam het aantal snelgroeiende ondernemingen het hardst toe in de bouw, met ruim 50 procent. In 2016 telde deze sector 385 snelgroeiende bedrijven, in 2017 580.

Echter bungelt de bouw, in vergelijking met andere sectoren, nog vrij ver onderaan als er wordt gekeken naar absolute aantallen snel groeiende bedrijven. Zo heeft de zakelijke dienstverlening 2350 bedrijven met minimaal tien werknemers waarvan het personeelsbestand in drie jaar tijd met minimaal een tiende is toegenomen. De handel heeft er 2075 en de nijverheid en energie 1120. Dat zijn een stuk meer bedrijven dan de 580 in de bouw.

De bouw bungelt onderaan in absolute aantallen. Vooral de gespecialiseerde bouw heeft gezorgd voor de groei in de sector. Deze sector was verantwoordelijk voor  meer dan 60 procent van de snelle groeiers in de bouw. Dit zijn onder andere loodgieters-, stukadoors-, schildersbedrijven, glaszetterijen en dakbedekkingsbedrijven. Ook de IT-dienstverlening (545), bedrijven in de vervoersbranche over land (295) en architecten- en ingenieursbureaus (280) breidden snel uit met werknemers, aldus het CBS.

Record snelle groeiers

Het aantal snelgroeiende bedrijven in totaal in Nederland is in 2017 gestegen tot bijna 8500, een record sinds het statistiekbureau in 2010 met deze metingen begon. Het zijn er ruim 1 200 (16 procent) meer dan een jaar eerder.

Een bedrijf (met 10 of meer werknemers aan het begin van de groeiperiode) groeit snel als het aantal werknemers in drie achtereenvolgende jaren gemiddeld met minstens 10 procent toeneemt. 18,1 procent van de snelle groeiers groeide (mede) na een overname.

Reageer op dit artikel