nieuws

Grootste bouwers van Nederland halen 3 miljard aan werk binnen

bouwbreed 8248

Grootste bouwers van Nederland halen 3 miljard aan werk binnen
Politieke reportage Diemen Holland park Foto: Olivier Middendorp

De tien grootste bouwondernemingen van Nederland hebben afgelopen jaar voor zo’n 3 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnengehaald. Samen hadden ze bij het begin van dit jaar voor ruim 37,5 miljard aan werk in voorraad.

Dat blijkt uit het overzicht dat Cobouw elk jaar maakt op basis van de jaarrekeningen van de betreffende bouwondernemingen.

De tien bouwers – al jaren in dezelfde samenstelling – startten 2017 met 37,5 miljard euro aan werk op de plank. Dat is 8,5 procent meer dan een jaar eerder. Een zo forse stijging van de werkvoorraad is vrij uitzonderlijk en geeft aan hoe sterk de opleving in de bouw vorig jaar is geweest.

BAM, Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam wisten de omvang van hun orderboek zelfs met meer dan 10 procent op te voeren. VolkerWessels slaagde er als enige niet in om de werkvoorraad te verhogen. De bedrijf moest genoegen nemen met een daling van iets minder dan 1 procent.

Omzet top 10-bedrijven vorig jaar met 800 miljoen afgenomen

Of de groei van de orderportefeuilles direct ook leidt tot hogere omzetten, is moeilijk in te schatten. 2017 werd ook begonnen met een beter gevulde orderportefeuille dan 2016, maar van een omzetstijging in het afgelopen jaar was geen sprake. Sterker nog de tien grootste aannemers van ons land leverden 800 miljoen aan bedrijfsopbrengsten in.

Daar stond wel weer tegenover dat de winst die ze bij elkaar boekten, steeg; met 10 procent tot 428 miljoen euro. Slechts een bouwer sloot het jaar af met verlies: Ballast Nedam. Het Nieuwegeinse bouwconcern eindigde 44 miljoen in de min.

Morgen zowel online als in de krant alle cijfers en achtergronden over de financiële prestaties van de tien grootste bouwbedrijven van Nederland.

Reageer op dit artikel