nieuws

Senior raakt sneller zijn baan kwijt dan jongere bouwvakker

bouwbreed 808

Senior raakt sneller zijn baan kwijt dan jongere bouwvakker

In de bouw raakt de senior relatief veel vaker zijn baan kwijt. Eenmaal in de WW heeft de helft van de 50-plussers binnen een jaar nog geen nieuwe baan.

De feiten. Een op de drie banen in de bouw wordt ingevuld door een 50-plusser. Maar in de ww is het aandeel senioren een stuk hoger: twee op de drie WW-uitkeringen is voor 50-plussers, blijkt uit recente gegevens van het UWV.

De cijfers geven de indruk dat 50-plussers nauwelijks meer aan de bak komen in de bouw als ze eenmaal aan de kant gezet worden. Dat valt in werkelijkheid enigszins mee. Van de WW-uitkeringen van 50-plussers die dit jaar (januari tot en met juni) werden beëindigd vond 41 procent nieuw werk. Voor andere leeftijdsgroepen verschilt het aandeel werkhervattingen nauwelijks. Van groep 27 tot 50-jarigen met een ww-uitkering vond 52 procent een baan. Voor jongeren tot 27 jaar stopte voor 42 procent de uitkering wegens het vinden van een baan.

Wel zijn ouderen nog steeds oververtegenwoordigd bij de instroom in de ww. Van de ruim 2.900 nieuwe ww-uitkeringen was 45 procent 50 jaar of ouder.

43 procent minder ww-uitkeringen

In juni 2018 waren hadden 5.208 mensen die werk verloren in de bouw een ww-uitkering. Daarvan zijn 3.521 mensen 50 jaar of ouder. Ruim de helft (51 procent) van de 50-plussers heeft langer dan een jaar een ww-uitkering. Ruim een kwart (26 procent) van de senioren heeft twee jaar of langer een uitkering.

Voor 629 ex-bouwprofessionals stopte de ww-uitkering in het eerste halfjaar van 2018 wegens het bereiken van de maximale uitkeringsduur. Voor jongeren gold dat voor 105 personen en voor 27 tot 50-jarigen voor 369 mensen.

Het totaal aantal ww-uitkeringen voor mensen met een bouwachtergrond ligt 43 procent lager dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel