nieuws

Roosdom Tijhuis sluit leidingen trappen en wanden voortaan prefab aan

bouwbreed 1728

Roosdom Tijhuis sluit leidingen trappen en wanden voortaan prefab aan

Roosdom Tijhuis heeft een nieuwe prefab bouwmethode ontwikkeld: de bouwer sluit vloeren, binnenwanden en traptorens al in de fabriek aan op leidingen. Op de bouwplaats hoeven ze daardoor alleen nog maar aan elkaar gekoppeld te worden.

Volgens de bouwer is het een methode dat nog nergens anders toegepast wordt. Prefab bouwen neemt natuurlijk wel een vlucht in de bouwsector, erkent directeur Meindert Koopman, maar nog nooit heeft hij nog nooit heeft hij gezien dat een bedrijf dit soort onderdelen in de fabriek al op leidingen aansluit.

Minder personeel nodig

Het scheelt volgens de directeur vooral veel handjes, die tenslotte schaars zijn. “We moeten het in de toekomst met veel minder mensen doen en dat wordt een groot probleem. Daarom zijn wij gaan nadenken, hoe kunnen we onze prefab bouwmethode zo inrichten, dat we minder personeel nodig hebben?”, verklaart hij.

Het bouwbedrijf heeft straks geen sleuvenfrezers meer nodig, geen cementvloerenleggers en geen ytongbouwers meer. “Ook hebben we minder stukadoors nodig, minder loodgieters, minder elektriciens. Met name partijen in de afbouw, waar in de toekomst het tekort steeds groter wordt, hebben we geminimaliseerd.”

Geen kostenbesparing

Kosten scheelt het nauwelijks, stelt de directeur, maar dat was het doel ook niet. “Nee, we hebben dan wel minder personeel nodig, maar de transportkosten bijvoorbeeld zijn weer hoger, omdat we meer onderdelen van de fabriek naar de bouwplaats moeten krijgen. Ons doel was voornamelijk het prefab beton casco’s bouwen, wat we al 25 jaar doen, naar een hoger niveau krijgen. Een waar we minder personeel voor nodig hebben”, verklaart hij.

De methode is al toegepast bij de wijk De wijk Het Opbroek in Rijssen. Daar zijn volgens de nieuwe manier vijf nul-op-de-meter huurwoningen in opdracht van woningstichting De Goede Woning gerealiseerd. “Het casco van de huizen werd in vijf werkdagen geplaatst, inclusief binnenwanden, trappen, al het leidingwerk en de cementdekvloeren. De uitvoering was vooral verticaal in plaats van horizontaal gericht om de woningen zo snel mogelijk waterdicht te krijgen.”

De pilot is naar eigen zeggen ‘geslaagd’. Daarom wordt de methode binnenkort ook toegepast bij de realisatie van 18 huurwoningen in plan Zuidbroek in Apeldoorn en 18 huurwoningen in plan Stationskwartier in Kampen.

Volgende stap: metselwerk naar de fabriek halen

Roosdom Tijhuis is van plan de bouwmethode de komende tijd te gaan optimaliseren. De volgende stap is het metselwerk naar de fabriek toehalen, een klusje waar de bouwer overigens niet de eerste in is. Een huis over een aantal jaar volledig in de fabriek bouwen, gaat volgens Koopman nooit lukken.

“Er blijven altijd zaken dat je op de bouwplaats moet doen. Zoals dakpannen leggen bijvoorbeeld. Bovendien is het lastig een compleet opgebouwde woning naar een locatie te vervoeren. Er zijn wel bouwers die dat in een aantal delen hebben geprobeerd, maar die zijn daar weer op terug gekomen. Je vervoert namelijk 80 procent lucht. Het is vooral van belang te kijken welke zaken echt nuttig zijn prefab al in elkaar te zetten”, aldus de directeur.

Zie video:

 

 

Reageer op dit artikel