nieuws

Droogte-update: loszittende tegels, scheuren in dijken en smeltend asfalt

bouwbreed Premium 893

Droogte-update: loszittende tegels, scheuren in dijken en smeltend asfalt

De droogte heeft in grote delen van het land al veel schade veroorzaakt. Loszittende tegels bij fietspaden, bruggen die schade hebben opgelopen en scheuren in dijken. Voorlopig houden de problemen nog aan, want in het zuiden en oosten van het land is al een watertekort en in de rest van het land een dreigend watertekort.

Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdagavond laten weten. De commissie roept waterschappen op om inname van water uit het IJsselmeer tot ‘het strikt noodzakelijke’ te beperken.

Aannemer controleert fietspad

De fietsersbond heeft de afgelopen dagen veel meldingen van fietsers over loszittende tegels en wijkende betonplaten gehad. In Leiderdorp vormde dit vorige week al een probleem. Daarom werd er daar een aannemer ingeschakeld die twee keer per dag het fietspad controleerde op losliggende stenen.

Ook het asfalt ondervindt veel hinder. Het is op onbeschaduwde plekken zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek.

Strooiwagens de weg op

Om ernstige schade aan het wegdek te voorkomen, heeft een aantal gemeenten strooiwagens de weg op gestuurd. In Arnhem werd het wegdek eerder deze week in de gaten gehouden met sensoren.

Dijken hebben ook last van de droogte. Tot nu toe is er nog geen ernstige schade ontdekt, maar kleine scheuren zijn er wel. Unesco-werelderfgoed Kinderdijk krijgt extra water van waterschap Rivierenland om uitdroging te voorkomen.

Gevaar bouwmaterialen

De droogte vormt ook een gevaar voor de toelevering van bouwmaterialen. De schepen worden namelijk minder diep geladen, waardoor er meer schepen ingezet moeten worden voor hetzelfde materiaal. Daardoor worden de kosten van materiaal ook hoger. Als de droogte aanhoudt, bestaat ook het gevaar dat schepen helemaal niet meer kunnen varen. Tot nu toe is dat nog niet  het geval, meldde de LCW woensdagavond.

In Amsterdam zijn er diverse schepen met bouwmateriaal gestrand, doordat bruggen dicht zijn gegaan. Door de warmte is het metaal van de bruggen uitgezet, waardoor ze niet meer zonder schade geopend kunnen worden.

Kan nog veel erger worden

Dit soort droge zomers kan ik de toekomst nog voor veel grotere problemen zorgen. Daarvoor waarschuwde droogte-expert Alex Hekman van Sweco vorige week in Cobouw. Houten funderingspalen die gaan rotten, rioleringen die knappen en woningen die verzakken. Overheden en de bouw moeten volgens hem daarom in actie komen.

Reageer op dit artikel