nieuws

Demolition Day: ‘slopen is meer dan hokjes in elkaar douwen’

bouwbreed 1896

Demolition Day: ‘slopen is meer dan hokjes in elkaar douwen’
Kees de Groot

In de strijd om jong talent lanceren slopers hun eigen open dag: demolition day. Dolgraag wil de geboren sloper Kees de Groot Nederland laten zien, dat het vak meer is dan hokjes in elkaar douwen. Een gesprek over de emancipatie van het slopersvak. Over slopen, ontmantelen of moeten we zeggen…amoveren?

Hij is een geboren sloper, maar in zijn blauwe jasje kan hij net zo goed doorgaan voor een springruiter. Kees de Groot. Een interview op locatie over de allereerste dag voor slopers, instroomproblemen, slopen met watjes en minderwaardigheidscomplexen. “Timmerman wordt gezien als vak, maar slopen is qua techniek minstens gelijkwaardig.”

Blauw staal en glas. Twee mannen verwijderen op hoogte geblindeerde ramen vanuit een oranje hoogwerker. Iedereen mag meekijken, en ook de beveiligingscamera’s zijn er getuige van. Opgeruimd staat netjes.

In Alkmaar ontmantelt C.A. de Groot Sloop- en Demontagetechniek het politiebureau. Van het soort dat je in Nederland wel meer ziet staan.

Daar komt Kees de Groot aangelopen. Hij heeft haast, het zijn drukke tijden. “Als het moet werken we zes, zeven dagen in de week.”

Tekst loopt onder de foto door 

Sloop van het oude politiebureau van Alkmaar. (Foto’s: Eran Oppenheimer)

Koffie. Persoonlijk gezet. Door naar Demolition Day. Oftewel: de allereerste open dag van sloopbedrijven. De Groot kijkt ernaar uit. “Slopen is veel meer dan hokjes in elkaar douwen, opladen en storten.”

Het is even wennen. Slopen is slopen niet meer? Praat even met Kees en termen als ‘circulair’ en ‘asbest saneren’ vliegen je om de oren. Het Klimaatakkoord? “Kansrijk. Onze sector is goed voor 20 miljoen ton bouw- en sloopafval per jaar. Maar je kunt het ook zien als grondstoffen. Wij zijn daar eigenaar van.”

Oude wc-potten en romantiek

Soms slaan we wel door, met circulair, geeft hij toe. “Een oude wc-pot gebruiken in nieuwbouw klinkt leuk, maar daar is geen markt voor.”

Een man van goed fatsoen. Sloperstaal? In geen velden of wegen. “Het slopersvak is een “professioneel en volwaardig vak”, laat dat duidelijk zijn.

Twijfel. Spreekt hier een sloper? Straks zegt hij nog dat hij en zijn achterban de chirurgen van de gebouwde omgeving zijn. Hij heeft misschien nog gelijk ook, maar waar zijn de tattoos? Waar is de romantiek van explosieven en kogels? De gemiddelde verhalenschrijver zou er verdrietig van worden.

“Die romantiek is er nog wel”, verdedigt Kees. “Gebouwen laten exploderen doen en deden we in Nederland sowieso nauwelijks. Er bestaan ook veel misverstanden over slopen.”

Eigen slopersdag

Kees weet er alles van als zoon- en kleinzoon van een sloper. Als kleine jongen werd hij tijdens vakanties al de ‘puinhoop’ opgestuurd door z’n vader . Met ‘succes’. Vier vrienden die hij al van jongs af aan kent, werken nog steeds bij het bedrijf.

Slopen? Aan mij niet besteedt, dacht Kees eerst. Pas op zijn 22e, na een hbo-studie Small Business, trad hij in de sporen van zijn familie. Ze zullen trots op hem zijn. Deze man zet de geëvolueerde sector in de schijnwerpers en lanceert binnenkort Demolition Day.

“Het idee komt voort uit de dag van de bouw”, zegt de Noord-Hollander. “We wilden een eigen dag. Een bouwer is niet per se een sloper en andersom ook niet. Op slopershoogte met Bouwend Nederland? Haha. Er zit wel een kern van waarheid in…”

“In zekere zin strijden we met de bouw om personeel. Als sector moeten we ons profileren. Laten zien wat wij doen en kunnen. Laten zien dat we innovatief zijn en dat we veel meer doen dan hokjes in elkaar douwen. Dat we actief betrokken zijn bij de circulaire economie.”

MBO voor slopers

Kom de sloop in, klinkt de oproep aan jongeren. De doorgroeimogelijkheden zijn groot en baangaranties liggen in feite voor het oprapen. Er is ook een keerzijde: het slopersvak staat onder druk. De aanwas blijft uit, de haren worden grijzer.

“Maar daar werken we hard aan. Sinds vorig jaar wordt de beroepsopleiding Sloper op twee mbo’s gegeven. In Hoogeveen en Heerhugowaard. Eén dag in de banken en vier buiten.”

Onderwijs? “Revolutionair”, zegt Kees. “Daar is de sector 15 tot 20 jaar mee bezig geweest. Tot voor kort bestond hadden we alleen trainingen. Sloper werd je eigenlijk alleen als je als vijftienjarige niet zo goed kon leren, of er weinig trek in had.”

Tien, elf leerlingen per opleiding. De opkomst is nog wat mager. Kees geeft het wat tijd en ervaart dat slopers en saneerders via uitzendbureaus ook goed werk afleveren. Maar. “Er zijn wel honderden sloop- en asbestvacatures zijn. Er moet iets gebeuren. Anders gaan we het Asbestdakenverbod van 2024 echt nooit halen.”

‘Laagontwikkeld? In Tegendeel’

Nederland heeft slopers hard nodig, vervolgt De Groot. Ook omdat de tijd van Vinex voorbij is. “Alles moet binnenstedelijk. Een gekkenhuis? Ja, ja. En het wordt alleen maar erger. En iedereen werkt knetterhard.”

Hijsen, snijden, knippen, zagen. De trend? Van boven naar beneden slopen. Dat zie je steeds meer gebeuren. “En vooral bij voorgespannen, prefab constructies is het oppassen geblazen. Doe je dat niet zorgvuldig, dan klapt de boel zo in elkaar.”

Van boven naar beneden slopen? Deze sector zoekt juist jong talent. Maar waarom kiest niemand voor het vak?

“Onbekendheid”, denkt De Groot. “En niet iedereen wil met de handen werken en altijd bouwen. Slopen moet ook bij je passen. Mij doet het meest zeer dat veel mensen het vak niet kennen. Laagontwikkeld denken ze, al gauw minderwaardig, maar het tegendeel is waar. Soms doet dat wel pijn. Precies dat is de reden dat we willen laten zien dat er meer is.”

Niet dat er helemaal geen waardering is, voegt hij er snel aan toe. “Met de jaren nemen de harde vooroordelen ook wel af. Dat we allemaal ruwe bolsters zijn bijvoorbeeld.”

Gek op werken boven de grond

Met zijn eigen bedrijf voert hij 900 projecten uit per jaar. Grote en kleintjes, geen klus is hetzelfde, alle dagen zijn anders. “En steeds meer innovaties. Dat spreekt bij nieuwe generaties tot de verbeelding: slopen met elektrische robotten en afstandsbedieningen.”

Gek op werken boven de grond. Dat is Kees. “Wij zien een gebouw. Aan het eind van de rit staat er niets meer. Dat vind ik misschien wel het mooiste. Of nog mooier. Als je een ontzettend complex project zonder ongevallen en succesvol weet af te ronden. We werken natuurlijk met grote machines en veel geluid. Slopen met watjes gaat nog steeds niet. Er komt wel wat geweld aan te pas.”

Dat misschien niet, maar is slopen nog wel het goede woord? Kees lacht. “Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vind de benaming sloop niet denigrerend. Anderen hebben het over amoveren, demonteren of ontmantelen. What’s in a name?  Het gaat erom dat je trots bent op wat je doet!”


Demolotion Day 22 september

Op zaterdag 22 september vindt de allereerste open dag van sloopbedrijven plaats, Demolition Day. Zeker twaalf bedrijven in het hele land openen hun deuren. Kees de Groot toont hoe zijn bedrijf in het hartje van Alkmaar een oude bioscoop sloopt. “Gevaarlijk? Nou ja we kunnen natuurlijk niet alles laten zien. Met vergunningen hebben we geen problemen. Maar je moet er wel op tijd bij zijn.”


Slopers in Den Haag

In Den Haag aanwezig zijn, is ook voor slopers van belang. Als je daar niet bovenop zit worden er zaken voor je besloten of verkoopt men onzin. Zoals recentelijk het geval was door de woningcorporaties over de asbestregels. En zo zijn er nog wel “25 dossiers” die slopers aangaan.

Eén daarvan is het verbod op het werken vanuit een hijskraan met werkbak bij het verwijderen van asbest op daken. Bedrijven mogen er niet meer mee werken omdat de regelgeving dit ineens niet meer toestaat.

“Het is allemaal zo tegenstrijdig”, zegt Kees de Groot. “Dit land wil al het asbest in 2024 van het dak af hebben, maar verhoogt aan de andere kant de milieubelasting en verbiedt het werken met werkbakken. Alternatieve methoden zoals het gebruik van dakladders, zijn bovendien veel gevaarlijker.”

VERAS doet er namens de sector alles aan om die maatregel te versoepelen. Hij vertrouwt op een goede afloop.

Reageer op dit artikel