nieuws

Balkon weer verplicht bij zorgwoning

bouwbreed 653

Balkon weer verplicht bij zorgwoning

Bouwers van zorgwoningen opgelet. Een zorgwoning opleveren zonder tuin of balkon is binnenkort niet meer toegestaan. Minister Ollongren wijzigt daarvoor het Bouwbesluit.

De regel geldt voor alle zorgwoningen groter dan 50 vierkante meter. Kleinere varianten mogen volstaan met een gemeenschappelijk buitenverblijf.

In 2015 werden woningen met een zorgfunctie, zoals aanleunwoningen, in het Bouwbesluit  uitgezonderd van de verplichting om nieuwe woningen met buitenruimte op te leveren. Toen dacht het kabinet dat marktpartijen zelf wel verstandige keuzes konden maken.

Cliëntenorganisaties kwamen in opstand. Zij vinden dat balkons belangrijk zijn voor de gezondheid en kwaliteit van leven van bewoners. Minister Ollongren heeft naar ze geluisterd. Ze benadrukt dat de meeste zorgwoningen nu ook gewoon worden voorzien van een buitenruimte.

Reageer op dit artikel