nieuws

Ziekteverzuim bouw blijft dalen, dank zij kleine bouwbedrijven

bouwbreed 1062

Ziekteverzuim bouw blijft dalen, dank zij kleine bouwbedrijven
Limburgse bouwvakker vaker ziek dan Utrechtse collega

Het ziekteverzuim in de bouw is vorig jaar gedaald naar 3,6 procent. Zo laag is het verzuim sinds de eerste meting van het CBS in 1996 nooit geweest.

Het zijn vooral de kleine bouwbedrijven die het gemiddelde naar beneden trekken. Bij ondernemingen met een tot tien werknemers was het verzuim vorig jaar 1,6 procent.

Bij middelgrote bouwbedrijven (10 tot 100 werknemers) was het verzuim met 0,1 procentpunt gestegen naar 3,4 procent. Bij grote bouwers (meer dan 100 werknemers) steeg het verzuimpercentage van 4,7 naar 4,8 procent.

Griepepidemie treft ook bouw

Omdat het aandeel kleine bedrijven steeds groter wordt in de bouw, daalt het gemiddelde verzuimpercentage in de sector, ondanks de oplopende verzuimpercentages bij middelgrote en grote bedrijven.

In het eerste kwartaal van 2018 steeg het verzuimpercentage overigens naar 4,4 procent. Dat hangt hoogstwaarschijnlijk samen met de griepepidemie, die flink wat mensen onder de lakens hield. In alle branches bij elkaar opgesteld steeg in het eerste kwartaal het gemiddelde ziekteverzuim naar 4,9 procent.

Reageer op dit artikel