nieuws

Woningbouwer laat wko links liggen

bouwbreed Premium 2124

Woningbouwer laat wko links liggen
Processed by: Helicon Filter;

Bodemenergiesystemen raken uit de gratie bij woningbouwers. Vooral door de opmars van luchtwaterwarmtepompen. Doodzonde, zeggen deskundigen met het oog op aardgasvrij bouwen.

“Een gouden toekomst ligt in het verschiet voor bodemenergie, beloofden de opstellers van een rapport in 2009. 1 à 1,5 miljoen huishoudens kunnen we hiermee verduurzamen. En het bespaart zomaar tien procent CO2-uitstoot op.”

Aan het woord is Bas van de Griendt. Hij komt uit de bodem en is zelfstandig adviseur bij Stratego Advies. Hij maakt zich zorgen over de markt van bodemenergiesystemen.

“Even namen de systemen zoals ‘open’ warmte-koude-opslag en ‘gesloten’ bodemwarmtewisselaars inderdaad een vlucht. Maar sinds de crisis en door de opkomst van luchtwaterwarmtepompen verdwijnt het bodemenergiesysteem meer en meer van de kaart.”

’99 procent reductie’

Afgaande op de cijfers van het CBS neemt hij zelfs een reductie waar van 99 procent. Met een nuance. “Voor grote kantoren is het een standaard techniek. Dit verhaal gaat over woningen.”

Het wat grotere semi-collectieve WKO- systeem, legt het vooral af tegen de populaire individuele luchtwaterwarmtepomp. Bij aanschaf een stuk goedkoper, maar volgens Van de Griendt zeker niet minder rendabel op langere termijn.

Tekst loopt door onder foto

Foto: Haitjema Amsterdam

“Of de terugval erg is? Ja. We zitten middenin een energietransitie. Daarin is een grote rol weggelegd voor bodemenergiesystemen. En bij luchtwaterwarmtepompen wordt de koeloptie niet standaard aangesloten. Vaak doen bewoners dat in tweede instantie en kopen ze bij de bouwmarkt een airco. Met als gevolg: toch weer meer energieverbruik.”

Hoger rendement

Voor wie de verschillen niet kent. Het voordeel van een bodemenergiesysteem is dat het “robuust, comfortabel en duurzaam is”, zegt de adviseur. “In plaats van twee systemen heb je er één. Daardoor is het rendement onderaan de streep hoger. Per jaar kan dat zo 800 tot 1000 kilowattuur schelen.”

Eén voor het rendement van twee. Of zelfs beter. Toch laten woningbouwers energiebronnen uit de bodem vaker links liggen. Dat heeft verschillende oorzaken, zegt Van de Griendt.

Tekst loopt door onder foto

Bas van de Griendt maakt zich zorgen over wko

“Installateurs bieden het minder aan, omdat het ingewikkelder is: je moet honderd tot honderdvijftig meter diep de grond in en er zijn bovendien te weinig boorbedrijven. Daarnaast moet je gecertificeerd zijn. Wat er moet gebeuren? Iets meer aandacht en soepeler omgaan met toezicht en vergunningen zou ook enorm schelen.”

Discutabele cijfers

Frank Agterberg, voorzitter van BodemenergieNL, bevestigt dat luchtwaterwarmtepompen populairder zijn bij woningbouw dan bodemenergiesystemen, maar trekt de CBS-cijfers in twijfel. “99 procent reductie lijkt me afgaande wat wij in de markt horen zwaar overdreven.”

De terugval van WKO’s heeft volgens hem ook te maken met de ISDE subsidieregeling die in 2016 het licht zag waardoor de individuele warmtepompen blijkbaar aantrekkelijker werden bevonden. “Bovendien scheelt een luchtwaterwarmtepomp gewoon geld bij aanschaf en gedoe van de bronboring.”

Hij moet een beetje met meel in de mond praten. Hij komt namelijk ook op voor de belangen van  leveranciers van luchtwaterwarmtepompen.

“Een spagaat? Dat valt reuze mee. Uiteindelijk hebben we voor de transitie alle duurzame bronnen van energie nodig. Maar bij een heel rijtje woningen of hoogbouw loont het echt om vaker te kijken naar wat grotere WKO’s.”

Reageer op dit artikel