nieuws

Winsten bouwbedrijven blijven achter

bouwbreed Premium 1081

Winsten bouwbedrijven blijven achter

De omzet en de bouwproductie liggen bijna op het niveau van voor de crisis. Toch maken bouwbedrijven minder winst dan je zou mogen verwachten, merkt ABN Amro.

Bouwbedrijven hebben vooral te kampen met stijgende kosten voor personeel en materialen, waardoor de winstmarges laag blijven, schrijft ABN Amro in een rapport over de bouwsector.

Na drie jaar van groei nam de marge van burgerlijke en utiliteitsbouwers in 2016 weer af. Deze deelbranche in de bouw is een van de sterkste groeiers en heeft vanwege het snelle herstel dus als eerste last gekregen van de schaarste aan personeel en materiaal en de daardoor oplopende kosten. De verwachting is dat de marge in 2017 verder is gedaald.

ABN Amro ziet steeds meer projecten herontwikkeld worden om binnen het budget te komen. “De eerste bouwprojecten zijn al afgeblazen door de hoge kosten en de eerste bouwbedrijven komen hierdoor al in de problemen.”

Over een paar maanden ligt de omzet hoger dan voor de crisis

Volgens de bank groeit de bouw de afgelopen jaren structureel sterker dan de algemene economie. De omzet ligt bijna op het niveau van het recordjaar 2009. De orderportefeuilles van bouw- en installatiebedrijven breken recordniveaus.

Kleine bouwbedrijven (1 tot 10 werknemers) doen het de afgelopen vijf jaar verreweg het best. Sinds de eerste opleving van de bouwsector in het derde kwartaal van 2013 is de omzet van kleine bouwbedrijven met 48 gestegen. De omzet van middelgrote bouwers (10 tot 100 werknemers) is sindsdien met 24 procent gestegen. De grote bouwers blijven het meest achter. Hun omzet steeg in deze periode met slechts 11 procent.

De bouwproductie stijgt hard en nadert de top van begin 2009. De bouwproductie ligt volgens ABN Amro halverwege 2018 nog maar 2,8 procent onder de top van begin 2009. De omzet nadert de top nog sneller; die ligt nog maar 0,5 procent onder de top van begin 2009. Naar verwachting wordt de piek van de omzet al binnen een paar maanden gehaald. De piek van de bouwproductie wordt later in het jaar verwacht. Er is dus duidelijk sprake van een hoogconjunctuur in de bouw. En voorlopig lijkt niets die hoogconjunctuur in de weg te staan.

ABN AMRO stelt dat bouwbedrijven hun winstgevendheid kunnen vergroten door innovatie, bijvoorbeeld door prefabricage, automatisering en digitalisering. Goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel is van groot belang voor innovatie. De bouw kampt echter met een groot tekort aan mankracht. Het bieden van opleidingsmogelijkheden en toekomstperspectief kan hierbij het verschil maken, aldus de bank.


Lees hier het hele rapport van ABN Amro:

ABN-AMRO-Spotlight-Bouw-Achterblijven-in-hoogtijdagen-onder-embargo-tot-en-met-19-juni-2018-06.00-uur


Cobouw Praktijkdag Prefab & Industrialisatie

Hoe kunnen industrialisatie en prefab bouwen helpen om faalkosten in de sector omlaag te brengen en de kwaliteit te verhogen? Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt wanneer de focus verschuift van de bouwplaats naar de fabriek. En welke technologie is het meest kansrijk? Dit soort vragen komen uitgebreid aan bod tijdens de Cobouw Praktijkdag Prefab & industrialisatie op donderdag 21 juni tussen 9.00 en 17.00 uur in het Oude Magazijn, een monumentaal spoorcomplex in Amersfoort. Praktijkverhalen staan centraal. In hoog tempo doorlopen we cases uit alle schakels van de keten: woningcorporaties, gemeenten, provincies, ontwerpers, adviseurs, aannemers, toeleveranciers en installateurs. Met als sprekers onder meer: Hennes de Ridder, hoogleraar integraal ontwerpen TU Delft, BAM-directeur Wonen Joost Nelis, engineer en futurist Nell Watson, Berry Hendriks, oprichter van startup CyBe Construction, Andries Peters, directeur-eigenaar van Barli Unit- en Systeembouw en Bas Sievers, directeur Wonen & Vastgoed bij Wonen Limburg.
Het volledige programma is te vinden op: www.cobouwprefab.nl.  Inschrijven kan hier. 
Reageer op dit artikel